Újraindítanák a Vértesi Erőművet

2022.09.16. 15:36
Minden olyan energiatermelés fontos stratégiai kérdés, amely segít Magyarország energiaellátásnak biztonságát növelni – vélekedett a Vértesi erőmű újraindításával kapcsolatban Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő.

Mint az korábban már kiderült, a Veolia csoporthoz tartozó CHP-Invest Kft. az Újpalotai Energia Kft.-vel együtt átvette az MVM tulajdonában lévő Vértesi Erőmű Zrt.-től az oroszlányi erőművet, amelyet legkorábban 2024 elején indíthatnak újra. Magyarország ötödik legnagyobb, jelenleg szén- és biomassza-tüzelésű erőműve 2015. december 31. óta van üzemszüneti állapotban.

Az új tulajdonos szeretné mind felújítani, mind pedig korszerűsíteni az erőművet, ezután pedig újra üzembe helyezni egy nagy részben biomassza-, kisebb részben anyagában már nem hasznosítható, de energetikai célra előkészített szelektálthulladék-bázison. Ez egy fontos, stratégiai lépés, főleg a mai energiaválságra való tekintettel – közölte Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője – írja a Komárom-Esztergom Megyei Hírportál.  

Czunyiné dr. Bertalan Judit elmondása szerint a baloldali kormányok alatt kötött kétes áramvásárlási szerződések okozták azt, hogy a vállalat 2010-re csődbe jutott.

„Az erőmű bezárása brüsszeli nyomásra történt, amikor is a szénalapú áram- és hőtermelés európai beszüntetésének programjára hivatkozva a szénfillért a bányabezárásra fordíthattuk. 2014 év végéig üzemelt a bánya, a szénfillér rendeletben a brüsszeli tárgyalások során azt sikerült elérni, hogy a rendelet alapján felhasználható szénfillérrel a bányászok számára biztos és korrekt módon tudjuk rendezni a megélhetésüket” – mesélte az országgyűlési képviselő a KEMMA-nak. 

Az EU akkor úgy gondolta, nincs szükség a bányára és az arra épülő erőműre. Most energiaválság van, aminek oka az elhibázott brüsszeli szankciós politika. Minden olyan energiatermelés, ami Magyarország energiaellátásának biztonságát növeli, az energiafüggőséget csökkenti, fontos, jó és a mai időkben stratégiai kérdés

– magyarázta a lapnak, hozzátéve, hogy bár 12 év nagyon hosszú idő, összességében leginkább pozitív visszajelzések érkeztek az erőmű újraindításának hírére. A képviselő szerint fontos megjegyezni, hogy a komplexum annak idején azért nem működhetett tovább, mert szigorítottak a környezetvédelmi normákon, most azonban csak így kaphatta meg a működési engedélyt. Emellett azt is fontos megemlíteni, hogy a beruházás négyszáz új munkahelyet teremt.