Katonai menetoszlopokra figyelmeztet a Magyar Honvédség

2022.09.16. 19:07
Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és az MH 25. Klapka György Lövészdandár a Brave Warrior 2022 elnevezésű gyakorlaton történő részvétel miatt átcsoportosításokat hajt végre, ezért több helyen is katonai menetoszlopok közlekedésére kell számítani – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium az MTI-t.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és az MH 25. Klapka György Lövészdandár a Brave Warrior 2022 elnevezésű gyakorlaton történő részvétel miatt átcsoportosításokat hajt végre a szeptember 17. és 19. közötti időszakban, ezért az említett időszakban katonai menetoszlopok közlekedésére kell számítani a Debrecen–Hajdúhadház, a Veszprém–Újmajor, valamint a Tata–Környe–Gánt–Székesfehérvár–Veszprém–Újmajor útvonalakon.

A menetoszlopok 40 kilométer per óra sebességgel az alábbi útvonalakon közlekednek: Hajdúhadház,–4. számú főút–M35 elkerülő út–M35 autópálya–M3 autópálya–M31 autópálya–M0 autóút–M7 autópálya–8. számú főút–Veszprém északi körút–Újmajor, valamint Tata–8119. út–Gánt elágazás, 8123. út Zámoly–Székesfehérvár–8. számú főút–Veszprém északi körút, 830. út–Újmajor.

A Magyar Honvédség arra kéri a járművezetőket, hogy a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai járműveket, mivel azok mérete és sebessége, valamint a konvojok hossza és haladásának módja eltér a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól.

Mivel a zárt menetoszlop járművei közé nem hajthat be civil gépjármű, a járművek haladását a konvoj elején és végén kísérőjárművek biztosítják. „Kérjük a járművezetőket, hogy a katonai menetoszlopok közelében minden esetben az aktuális útviszonyok, valamint az időjárási és látási körülmények figyelembevételével közlekedjenek” – írják a közleményben.

Hangsúlyozták: a Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva arra törekszik, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.