Újabb négy majomhimlős esetet azonosítottak Magyarországon

2022-08-23T070022Z 1046428084 RC262W9Q891Y RTRMADP 3 HEALTH-MONK
2022.09.16. 09:53
Már 75 majomhimlős fertőzést igazoltak Magyarországon, miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ újabb négy embernél mutatta ki ennek jeleit. A fertőzöttek közül mindenki férfi.

További négy embernél mutatták ki a majomhimlő-fertőzést, amivel 75-re nőtt a Magyarországon diagnosztizált esetek száma – tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A közlemény szerint az új fertőzöttek általános állapota megfelelő, kórházi kezelés egyikük esetében sem szükséges. Valamennyien 36 és 42 év közötti férfiak, jelenleg otthonukban tartózkodnak elkülönítve.

A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez. Az NNK emiatt azt kéri, hogy kiütéssel járó megbetegedés esetén mindenki forduljon orvoshoz.

Új tünetek, új vakcina

Magyarországon május végén jelentették az első majomhimlős fertőzöttet, a július végi adatok szerint már harmincháromra nőtt a betegek száma. Az első magyar fertőzött egy 38 éves férfi volt, aki enyhe tünetekkel három hétre házi karanténba került, ott vészelte át a betegséget. 

Szlávik János korábban arról beszélt, a majomhimlő Európában terjedő változata önmagában nem életveszélyes, súlyosabb tüneteket esetleg egy elfertőződött seb tovaterjedése válthat ki, ami vérmérgezést is okozhat. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szintén július végén közölte: heteken belül megérkezhetnek Magyarországra a majomhimlő elleni vakcinák. A védőoltást lakosságarányosan osztják szét a tagállamok között, először a leginkább érintett országok kapják majd meg. 

Az Európai Unió eddig több mint 100 ezer dózist vásárolt a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat által gyártott Imvanex vakcinából, valamint az amerikai Siga Technologies vállalat Tecovirimat nevű vírusellenes gyógyszeréből.

Arról, hogy a majomhimlő új tüneteit azonosították a kutatók, akik szerint „bármilyen szoros fizikai érintkezésen” keresztül terjedhet a betegség, ebben a cikkünkben írtunk. A majomhimlő vírus tüneteiként azonosították az egyes nemi szervi elváltozásokat, valamint a szájon vagy a végbélnyíláson lévő sebeket. A tüneteket 16 ország klinikusainak nemzetközi együttműködése azonosította. 

(Borítókép:  Dado Ruvic / Reuters)