Csődbe mehet Mártély, Márki-Zay Péter akkor sem enged

2022.09.16. 20:19 Módosítva: 2022.09.16. 22:02
Hódmezővásárhely nem engedi el Mártély 23 millió 700 ezer forintos korábbi adósságát.

Ambrus István, Mártély új polgármestere azért fordult ezen kérésével Márki-Zay Péter felé, mert ha nem engedik el a tartozást, fennáll annak a veszélye, hogy csődbe megy a település. Ahogy korábban az Index is megírta, a város korábbi vezetése 40 millió forintos adósságot hagyott az új képviselő-testületre, ami nagyjából a falu teljes éves költségvetésének az egyharmadát jelenti. 

Ambrus István, a település polgármestere hétfőn nyílt levélben kérte Márki-Zay Pétert, hogy Hódmezővásárhely engedje el ezt az adósságot. 

„Kérem a Tisztelt Polgármester Urat, hogy Hódmezővásárhely városa engedje el Mártély fennálló tartozását. A jó gazdasági helyzetben lévő Hódmezővásárhely többmilliárdos költségvetésében közel 24 millió forint nem jelent áthidalhatatlan akadályt, nekünk, mártélyiaknak viszont élet-halál kérdése” – fogalmaz a nyílt levélben. 

Mártély jövője múlhat azon, hogy sikerül-e az újonnan megválasztott testületnek a korábbi vezetéstől megörökölt, kilátástalan gazdasági helyzetet normalizálni. Ebben a helyzetben segítenünk kell egymásnak, és meg kell hallanunk a mártélyiak kérését. Hódmezővásárhely városa szerencsére jó gazdasági helyzetben van, így megteheti, hogy segítsen a szomszédos önkormányzaton, és a közös hivatal működtetéséből keletkező költségek miatt a korábbi években felszaporodott adósságát elengedje

 – írták a hódmezővásárhelyi fideszes önkormányzati képviselők a közgyűlésnek címzett levelükben. Mint írták, az adósság elengedése tökéletes alap lenne a két település közti zavartalan együttműködés kialakításához.

delmagyar.hu szerint Hódmezővásárhely polgármestere azonban úgy döntött, hogy nem tesz eleget a település kérésének, a válaszként szánt nyílt levelet pedig nem is Mártély polgármesterének, hanem magának Lázár Jánosnak címezte.

Különösen érthetetlennek tartom Ambrus István megkeresését azért is, mert a kampányban Önök ígéretet tettek arra, hogy Mártély fennálló adósságát vissza fogják fizetni. Értjük, hogy egy fideszes politikus számára ez az összeg csekélység, hiszen Ön korábban megközelítőleg ennyit költött el egyetlen hétvégi csehországi vadászatra. A vásárhelyi polgárok azonban nem élnek ilyen luxusban. Nincsenek kastélyaik, luxusautóik vagy divatcsarnokaik, éppen ezért nem tudják, és nem is szeretnék kifizetni más település adósságát

– írta a levélben, hozzátéve, hogy információ szerint a Mártélyhoz év végéig befolyó összegből azonnal rendezni lehetne a tartozás felét, a fennmaradó összeghez pedig részletfizetést biztosít Hódmezővásárhely.

Később Ambrus István felkereste Lázár Jánost, hogy megvitassák az ügyet. „Bajban tudjuk meg, hogy kire számíthatunk” – írta bejegyzésében Mártély polgármestere. Az azonban nem derült ki, hogy miben állapodott meg az országgyűlési képviselővel.