Döntött a kormány, marad a benzin- és élelmiszerárstop

Az Index percről percre tudósítása az eseményről

Index
2022.09.17. 14:28
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Fél három előtt néhány perccel Szentkirályi Alexandra megköszönte az újságíróknak a figyelmet, a kormányinfó ezzel véget ért. 

  • Érkeznek a Pfizer oltásai Magyarországra, de azóta léteznek olyan fejlesztések is, amik kifejezetten a koronavírus legújabb variánsa ellen lettek előállítva, vetette fel a 444 újságírója. Hogy ebből rendeltek-e Magyarországra, Gulyás Gergely úgy felelt, hogy a koronavírus-járványnak lényegében vége itthon, így most azzal sincsen pontosan tisztában, hogy rendeltek-e belőle, és mennyit. De, mint megígérte, ennek utánanéz. 

  • Gulyás Gergely megismételte, hogy egyetértenek a szakmai kollégiummal a szívhangrendelettel kapcsolatban.

    A Telex ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a szívhangrendelet két olyan irányelvre is hivatkozik, amely nem létezik. A miniszter hozzátette: a kormány szakmai állásfoglalásra hivatkozik, és azzal is ért egyet. 

  • Megítélése szerint a kormány már 3-4 év után elért oda, hogy a pedagógusok megbecsültté váltak, még akkor is, ha néhány ellenséges szakszervezet ezt nem így gondolja.

    Azon dolgoznak, hogy megállapodást tudjanak kötni az Európai Unióval, ellentétben a hazai baloldallal.

    Azt elfogadom, hogy a pedagógusok bére nem elég magas, és ezen emelni kell. 

    Gulyás Gergely szólt arról is, hogy törvényesen lehet tiltakozni, és fontos megjegyezni azt is, hogy itthon nem szűkítették le a lehetőségeket. „Németországban például a közszféra nem sztrájkolhat. Magyarországon van sztrájkjoga a pedagógusoknak. De a törvénysértés nem fogadható el, nemes cél elérése érdekében sem” – így Gulyás Gergely. 

    A 444.hu kérdésére, miszerint az ukrán hadi helyzetben bekövetkezett változások bármilyen szinten is kihatnak-e a magyar kormány hozzáállására, Gulyás Gergely azt felelte, hogy a kormány potenciális célponttá tenné a kárpátaljai magyarokat akkor, ha az ukránok esélyeiből indulnának ki. 

    Célponttá tennénk Kárpátalját, ha fegyvereket szállítanánk Kárpátalján át Ukrajnába. Katonai jóslatokba mi nem bocsátkoztunk.

  • A Hír TV a hatósági áras fáról kérdezett, amire Gulyás Gergely elmondta, hogy ezzel kapcsolatban Nagy István agrárminiszter fog részletes ismertetést tartani.

    A kormánypártok időközi választáson elért sikereivel kapcsolatban elmondta, hogy a Fidesz–KDNP valószínűleg jól érzékeli, hogy nehéz helyzet alakult ki, és ilyenkor akár még összefogás is szükséges lehet. 

  • A kormány nem készített B opciót arra az esetre, hogyha nem vagy késve kapják meg a kohéziós pénzeket az Európai Bizottság döntése okán. Gulyás Gergely azt mondta,

    nyugodtan várjuk a bejelentést, nincs egyéb forgatókönyv.

  • A miskolci gimnázium igazgatójának leváltásával kapcsolatban Gulyás Gergely kifejtette, hogy nem a véleménye miatt, hanem a jogszabályok megsértése miatt váltották le az intézmény vezetőjét.

    A miniszter arról is beszélt, hogy törvényesen van lehetőség tiltakozni, a törvénysértés azonban nem fogadható el még a nemesebb cél elérése érdekében sem. 

  • Szó esett a kormányinfón újságírói kérdésre arról is, hogy ha az 1. kerületben nyer a jobboldal, akkor az új vezetés lehetővé teszi-e a vári lakások megvételét. Mint mondta, remélik, hogy senkit sem perelnek ki az otthonából, aki pedig régóta ott lakik, az vehesse meg a lakását.

  • Orbán Viktor kötcsei beszéde is szóba került, kitérve az EU-s tagságra. Gulyás Gergely úgy látja: úgy semmi nem igaz azokból a szivárogtatásokból, amik megjelentek a sajtóban. Az uniós tagsággal kapcsolatban megjegyezte, hogy nem csak pénzügyi szempontból van ennek előnye Magyarország számára.

    Szerinte nem az uniós források a legfőbb előny, hanem maga a közös piac. 

  • Gulyás Gergely elmondta, hogy a gáztározók töltöttségi szintje 4,4 milliárd köbméter, ez 89 téli napra elegendő, ipari és háztartási fogyasztást tekintve. Ha csak a lakosság fogyasztását nézzük, 185 napra elég, ennyi téli nap azonban nincs – tette hozzá a miniszter.

  • Felmérte a kormány, hogy hány olyan háztartás van, ahol valóban tudnak fűteni barnakőszénnel. Azt látják, hogy nagyon komoly spórolás érhető el, ha ezekkel a tüzelőanyagokkal valósul meg a fűtés. A kormány tesz arra javaslatot, hogy a kitermelés emelkedni tudjon – mutatott rá Gulyás Gergely. 

    Szólt a gáztározók töltöttségéről is. Közölte: a hazai gáztározók töltöttségi szintje 4,4 milliárd köbméter, ami számításaik szerint 89 téli napra elegendő, ipari és háztartási fogyasztást tekintve. Hozzátette ugyanakkor, ha csak a lakosság fogyasztását nézzük, akkor 185 napra elég.

  • Gulyás Gergely elmondta, hogy az egészségügyi szakkollégium véleményét veszi figyelembe a kérdésben a belügyminisztérium, a bábaszövetséggel így nem volt egyeztetés.

    Azt is nyomatékosította, hogy az abortusztörvény nem módosult, a változásról nem volt egyeztetés.

  • Arra kérdésre, hogy ársapkát vezessenek-e be az önkormányzati energetikai beszerzésekre, Gulyás Gergely megismételte korábbi kijelentését, miszerint 

    mindenkinek a maga területén kell spórolni, ezt várjuk most. 

    Az állami intézmények esetén néhány intézményben valósul meg a hőmérséklet maximálása, a kórházak ezalól továbbra is kivételek, tette hozzá. 

  • Az RTL Klub Nagy Mártontól arra volt kíváncsi, hogy bár korábban többször is azt mondta, hogy meghozták a hatásukat az ársapkák, ennek fényében támogatta-e a mostani hosszabbítást.

    Utóbbira igennel felelt a miniszter. Azt is hozzátette, hogy jelenleg nem látnak fordulópontot az infláció csökkenésében, amit az MNB előrejelzése is alátámaszt. Az ársapkákat ugyanakkor szerinte a végtelenségig nem lehet fenntartani, és arra is felhívta a figyelmet, hogy az üzemanyagárstop esetében már döntött a kormány a változásokról. 

    Az árstopoknál december 31. a mostani határidő, míg a kamatstopnál 2023 júniusa. 

  • A kormány véleménye, hogy a politikusoknak és a pártoknak is be kell tartaniuk a mindenkor hatályos magyar jogszabályokat, így nem elfogadható, hogy egyes baloldali politikusok külföldről fogadnak el támogatási pénzeket, nyomatékosított a miniszter. 

    A jog szava kell hogy az első legyen.

    A TV2 kérdésére, hogy mi a helyzet most az országhatárokon migrációs szempontból, azt mondta, egyre súlyosabb a helyzet.

    Múlt hét pénteken 725 embert tartóztattak fel a határon, aztán 695 és 559 személyt. Heti több ezer ember érkezik törvénytelenül.

    „Heti szinten 5 ezer ember próbál átjutni illegálisan az országhatáron, de a kerítésnek köszönhetően Magyarország képes a határainak a megvédésére, és a létrejött határvadászegység a hatékonyságot fogja növelni” – mondta Gulyás Gergely. 

  • Gulyás Gergely egyértelműen kijelentette a kormányinfón, hogy ilyen döntés nem született egyelőre.

  • Az Index részéről Szabó Gyula arra volt kíváncsi, hogy garantált-e a béremelése a pedagógusoknak az uniós pénzek megérkezésével kapcsolatban, amire Gulyás Gergely igennel felelt, ehhez az operatív programokat is el kell elfogadni.

    Arra, hogy milyen alternatívái lehetnek a szankciós politikának, a miniszter úgy felelt: a diverzifikációval egyetértenek, de az energetikaiakkal nem, mert az Oroszországnak hozott hasznot.

    Nagy Márton arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok is nagy haszonra tett szert a szankciókkal, és az energetikai árak költségei sem változtak náluk, így nagy nyertesnek tartja őket.

  • Tanulmányozták az európai példákat, Lengyelországtól kezdve Litvániáig, több országban van ilyen program különböző jogcímen, mondta Nagy Márton a kormányinfó elején bejelentett kkv-támogatásokról újságírói kérdésre.  

    Egyes nyugat-európai országokban – folytatta a miniszter – adókedvezmény formájában, de szintén az energiaintenzív ágazatokat érintik a kormányzati segítségek. 

    Mi nem akartunk nem hatékony segítséget adni, azt akartuk, hogy a kkv-k életképesek, versenyképesek maradjanak, és megtartsák a munkahelyeiket

    – így Nagy Márton, hozzátéve: terveznek, kidolgoznak és bevezetnek egy úgynevezett gyármentő programot is.

    Aláhúzta: gyorsan kell haladni, mert a mostani válságos, nehéz helyzetben minden nap számít.

  • A Magyar Nemzet is uniós témákkal kapcsolatban kérdezett, a gázársapka állítólagos brüsszeli visszaléptetésével kapcsolatban. Gulyás Gergely szerint ez az intézkedés valójában egy szankciós intézkedés, amihez egyhangúság kell, és a migrációs helyzetből kiindulva szerinte ez nem jó irány.

    A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyetértett Orbán Viktor miniszterelnök azon kijelentésével, miszerint az újabb jogállamisági jelentés valójában „csak egy vicc”. Gulyás Gergely azt is hozzátette, hogy mindez az ellenzéki EP-képviselők törekvése, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó uniós forrásokat.

    Dobrev Klára bázisát a baloldalon belül nem becsüli le, ám szerinte nem kérdés, hogy a végrehajtó hatalmat valójában Gyurcsány Ferenc gyakorolja az árnyékkormányban.

  • A javaslat az, hogy az általános iskolákban legalább 20 Celsius-fok legyen a hőmérséklet, csak a gimnáziumokban legyen ennél alacsonyabb, a korábban ismertetett 18 – közölte a közintézményekben maximált hőmérséklet kapcsán a miniszter. 

    Kitért újságírói kérdésre arra is, látják, hogy az önkormányzatok fizetőképességének is van egy határa, de meg kell vizsgálni, hogy milyen módon lehet spórolni, és azt követően a kormány hogyan tud beavatkozni és segítséget nyújtani, így Gulyás Gergely. „Már tárgyaltam Szita Károllyal, a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökével” – mondta.

  • Az ATV részéről Csuhaj Ildikó az árstopokkal kapcsolatban arra volt kíváncsi, hogy a benzinárstop meghosszabbítása a 480 forintos árral nem okozhat-e üzemanyaghiányt.

    Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta, hogy bár kisebb fennakadások voltak az ellátásban, de nagy többségben így is lehetett tankolni. A miniszter szerint a Molnak is köszönhető, hogy a kormány képes ilyen ársapkát fenntartani.

    Hozzátette: nem biztos, hogy teljesen zökkenőmentesen, de fenntarthatók ezek a döntések. 

    Az uniós forrásokkal kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy nem volt olyan felvetése az Európai Bizottságnak, amiben ne jutottak volna kompromisszumra a felek. Amennyiben ugyanis ezek teljesülnek, megszűnik a kondicionalitási eljárás.

    Gulyás Gergely elmondta, hogy a vállalásokat egyértelműen meg kell nevezni, de a kormány várja a holnapi jogállamisági döntést, amit az Európai Parlament fog meghozni. 

  • A közmédia kérdésére, miszerint hogyan állnak a budapesti kórházak korszerűsítési munkálatai, azt felelte, volt egy több mint 10 milliárdos program, és van egy kész program, ami pillanatnyilag a beruházásstop áldozata.

    „A Dél-budai Centrumkórház tervei hamarosan elkészülnek, minden program megvalósítandó, a kormány úgy tervez, hogy ezeket meg kell és meg fogják valósítani. Semmiről nem mondunk le, semmit nem töröltünk” – jelentette ki. 

  • Elsőként az Origo kapott szót a jelen lévő médiumok munkatársai közül. A kkv-k számára kidolgozott program időtartamával kapcsolatban kapott kérdést Nagy Márton, aki elmondta, hogy eredetileg három hónapra szól a most bejelentett program.

    A miniszter elmondta, hogy az első három hónap arról fog szólni, hogy megnézze, mekkora problémák vannak a szektorban. Ezután Gulyás Gergely kapott szót, aki elmondta: a szankciók Oroszországnak rendkívüli hasznot, míg Európának rendkívüli károkat és szenvedést okoztak.

    Az utolsó kérdés a DK árnyékkormányával kapcsolatban hangzott el, valamint az esetleges uniós források megvonásáról szólt. Gulyás Gergely úgy látja: a magyar baloldali képviselők azon dolgoznak a nemzetközi szövetségeseikkel, hogy olyan forrásokhoz jussanak, ami a magyar gazdaságnak jár. Egyúttal arra kérte az ellenzéket, hogy hagyjon fel ezen tevékenységgel.

    A DK árnyékkormányával kapcsolatban megjegyezte: Gyurcsány Ferenc kormányzati felhatalmazás nélkül is képes kormányt alakítani. 

  • Gulyás Gergely szót ejtett a kohéziós forrásokhoz szükséges megállapodás részleteiről is.

    Mint mondta, három fontos iránya van a tárgyalásoknak, így a kondicionalitási eljárás,  a helyreállítási alapról szóló tárgyalás, és amiben még nincsen előrehaladás, egy 7 éves operatív partneri programról szóló megállapodás, „ez fogja meghatározni az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokat”.

    Nyitott kérdés nem maradt, a kormány a bizottság által kérteket elfogadta, vagy ha nem így történt, sikerült olyan kompromisszumokat kötni, amelyek mindkét fél részére megnyugtatók. 

    Várhatóan jövő héten benyújtják az országgyűlés elé ezeket a javaslatokat, amelyek novemberben lépnek hatályba.

    „A kölcsönös bizalom irányába tett lépésnek tekinthető ez. Vasárnap az Európai Bizottság is kommunikálni fog az ügyben. Ezt követően pedig Navracsics Tibor fog a sajtó rendelkezésére állni” – így Gulyás Gergely.

  • Egy beruházástámogatási program is indul Nagy Márton közlése szerint. A kormány egy 15 százalékos önerő-támogatást is ad a kkv-knak. A tárcavezető egyúttal a munkahelyek megőrzését kérte az érintettektől, és azt várják el, hogy a foglalkoztatottak száma 2023 végéig ne csökkenjen 90 százalék alá.

    Két másik programot is megtárgyalt a kormány, de ezekről még nincs döntés. Az egyik ezek közül egy gyárprogram, amely egy beruházástámogatás.

    Emellett egy munkavédelmi akcióterv is indul, mert ahol magas az energiaintenzivitás, ott sok helyen a munkahelyek megszűnése is előfordulhat. Döntés ebben a következő hetekben várható, amiről a sajtónak is beszámol majd a kormány. 

  • A vállalkozások is komoly bajban vannak, ezért a kis- és középvállalkozásokat is meg kell védeni.

    A részleteket Nagy Márton ismertette: 

    Az uniós definíció szerinti energiaintenzív vállalkozóknak segítenek, így azoknak, akik a feldolgozóipar szereplői. Mint mondta, a kkv-kat segítő program október 1-jével indul, és 2023 végéig szól. Hangsúlyozta a miniszter, hogy a működésüket és a beruházásokat is támogatják. 

    A programokat a Technológiai és Innovációs Minisztérium bonyolítja le.

    Elmondta, a támogatást az áram- és a gázszámlára kell érteni, aminek a kormány az 50 százalékát fizeti ki. Példának felhozta, hogy akinek 10 ezerről 60-ra ment fel a számlája, 25 ezres segítséget kap 3 hónapra kivetítve.

    Folytatta, indítanak egy beruházásösztönző programot is. 

  • Indokolt a sajtó soron kívüli tájékoztatása, a háború és a szankciós válaszok brutális áremelkedéshez vezettek, különösen az élelmiszerek, termékek ára emelkedett meg, és elszabadult a benzin- és a dízelár – kezdte a kormányinfót a miniszter.

    Annak érdekében, hogy a magyar családokat ettől meg tudjuk védeni, döntéseket hoztunk, és ezeket időről időre meghosszabbítottuk, emlékeztetett. 

    Bejelentette: 

    A benzin és- élelmiszerárstopot meghosszabbítjuk december 31-ig

    Hozzátette: a kamatstop december 31-én járna le, de a kormány szándéka az, hogy „azt is fél évvel meghosszabbítjuk, június 30-ig”.

  • Gulyás Gergely közölte, hogy többen férnek bele az átlagfogyasztásba a rezsicsökkentés új konstrukciói alapján, mint azt a kormány gondolta. 

    A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint egyedülálló a támogatási rendszer, a cél pedig az, hogy ez fenn is maradjon. Hozzátette, hogy ha energetikai szankciókról döntene az Európai Unió, akkor a felére csökkenne a gáz ára. 

  • Szentkirályi Alexandra közölte, hogy még jelenleg is tart a kormányülés, amire vissza is fognak menni Gulyás Gergellyel. A sajtótájékoztatón Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is megjelent.

    A kormányszóvivő elmondta, hogy egy órán keresztül tudnak a sajtó rendelkezésére állni. 

  • A Szabad Európa úgy értesült, hogy számos témát érintő, konkrétumokat is bőven tartalmazó beszédet mondott Orbán Viktor Kötcsén – bizonyos részletek szinte minden alkalommal kiszivárognak a piknikről.

    A miniszterelnök beszédének egyik legfontosabb eleme a hírek szerint az orosz–ukrán háború volt. A kormányfő szerint ez a háború 2030-ig is velünk maradhat, továbbá Ukrajna akár a területe harmadát is elveszítheti.

    A kormányinfó egyik fő motívuma lehet az invázió.