Lemondhatnak az adventi díszkivilágításról a spórolásra kényszerülő magyar városok

2022.09.18. 05:48
Az energiaválság közepette takarékossági intézkedések sorát vezethetik be a magyar települések, melyek sorban kapják a kiugró összegű ajánlatokat a szolgáltatóktól. Az eddigi hírek alapján úgy tűnik, hogy a nagy spórolásnak a karácsonyi ünnepek eshetnek áldozatul, írja a Világgazdaság.

A 9 ezres Tamási már jelezte, idén elmaradnak az adventi vásárok, és a karácsonyi díszvilágítást sem kapcsolják fel a Tolna vármegyei településen. Székesfehérvár önkormányzatának sajtóosztálya a VG kérdéseire azt válaszolta, jelentősen csökkentett programmal, de a nehézségek ellenére idén is szeretnék megtartani az adventi vásárt a belvárosban.

A díszkivilágítás kérdésében még nem tudunk most dönteni, ahhoz az elkövetkező időszak energiaárait és az önkormányzatra háruló összes működési költség alakulását látnunk kell. Ahogy azonban közösségi oldalamon is írtam: nincsen tabu. Minden, a működőképesség fenntartásához szükséges intézkedést készek vagyunk meghozni!

– nyilatkozta Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András, aki kifejtette: a villamosenergia-beszerzések kapcsán is tapasztalják a drasztikus emelkedést.

„A tavalyi 23 forintos árhoz képest múlt héten 405 forintos ajánlatot kaptunk. Azonos mennyiségű gázt beszerezve pedig a tavalyi 5 milliárd forinttal szemben idén 17 milliárd forintért sikerült lekötni a szükséges kontingenst. És még szerencsések vagyunk, mert a jelenlegi piaci árakon ez már több mint 40 milliárd forint lenne” – mondta a városvezető.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a sorsa a karácsonyi díszkivilágításnak a fővárosban, ahogy az sem derült még ki, milyen takarékossági intézkedéseket tervez a fővárosi önkormányzat, írja a Világgazdaság.