Tüntetéssorozat indult a hideg tantermek miatt

GettyImages-1266183854
2022.09.20. 19:17
Az ADOM Diákmozgalom októbertől tüntetéseket szervez, és aláírásgyűjtést indít a kormány új rendelete miatt, amely szerint a középiskolákban 18 fokos, az általános iskolákban pedig 20 fokos lehet a hőmérséklet.

Megjelent az a rendelet, amely szerint az általános iskolákban minimum húsz foknak kell lennie télen, miközben a középiskolákra nézve kötelező tartani a 18 fokos átlaghőmérsékletet.

Az új előírás a középiskolások felháborodását váltotta ki, amit tüntetéssorozattal és aláírásgyűjtéssel fejeznek ki egy diákmozgalom, az ADOM szervezésében. 

Bozai Ákos, az ADOM honlapjának készítője elmondta az ATV-nek: komoly egészségügyi problémákat is okozhat hosszú távon, ha a diákok napi 7-8 órát 18 fok körüli hőmérsékletben ülnek. 

Furcsállják, hogy rajtuk spórol a kormány

A diákmozgalom szerint „az egy dolog, hogy a diákok komfortérzete jelentősen csökken majd a tantermekben, de azt azért furcsának tartják, hogy éppen a diákokon akar spórolni a kormány”.

Ugyanakkor a megkérdezett szervező hozzátette: „megértik, hogy energiaválság van, nehéz helyzetben van a kormány, de az iskolában fontos a diákok és tanárok jólléte”.

Mindenki túlterhelt, és ha még olyan minimumot is elvonnak, mint a megfelelő hőmérséklet, az iskola nem lesz többé élhető környezet

– fogalmazott a szervezetet segítő diák, Bozai Ákos.

Az ADOM Diákmozgalom egyébként azzal sem ért egyet, hogy ne legyen őszi szünet, ami egyébként összesen három tanítási napot jelent. Szerintük így nem lehet spórolni az energiával, hiszen a november első hetére eső őszi szünetben is elképzelhető, hogy már erősen fűteni kell.

(Borítókép: Rodin Eckenroth / Getty Images)