2024. június 19. 15:00
Horvátország
Albánia
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország
Magyarország
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Minden nyolcadik óvodapedagógus hiányzik Budapesten

2022.09.20. 18:12
Az oktatási intézményeket elvette a kormány az önkormányzatoktól, az óvodákat és a bölcsődéket azonban meghagyták helyi szinten, így a kormány helyett ők próbálják az áldatlan állapotokat orvosolni.

Közérdekű adatkéréssel fordult a G7 portál az összes fővárosi önkormányzathoz, hogy megtudja, mekkora összeggel egészítik ki az állami bértábla alapján biztosított fizetéseket.

A fővárosban azért nagy a baj, mert egyrészt magasabb fizetést kaphatnak a más szektorban dolgozók, de a megélhetési, különösen a lakhatási költségek is jóval magasabbak a fővárosban, mint vidéken. Egy kezdő óvodapedagógus államilag járó nettó 173 ezer forintos fizetéséből az étkezést és az albérletet egyszerűen nem lehet kifizetni – írja a G7-re hivatkozva az ATV.

Az alacsony bérek mellett az intézmények sanyarú anyagi helyzete is nehézzé teszi a magas színvonalú szakmai munkát. Az óvodapedagógusok nagy részének másodállást is kell vállalnia, ami miatt rendkívül fáradtan kell, hogy dolgozzanak.

Nem minden kerület válaszolt a G7-nek, de a beérkező válaszokból kiderült, hogy

minden nyolcadik óvodapedagógusi státusz betöltetlen Budapesten. A választ adó önkormányzatoknál a 2612 státuszból 316 volt még üres augusztus végén.

A portál megjegyzi, hogy a nyugdíjba vonuló óvodapedagógusok száma magasabb, mint a frissen végzett, a területen egyáltalán dolgozni kívánó pályakezdők száma országosan.

Mindezek mellett arról is beszámoltak, hogy:

  • az óvodapedagógusok átlagjövedelme a fővárosban minden juttatással együtt átlagosan havi 466 ezer forint volt 2021-ben. Ebből a bruttó bér 432 ezer forint, ami a fővárosi 541 ezer forintos bruttó átlagbértől ötödével marad el.
  • 40 ezer forint jövedelemkiegészítést és 30 ezer forintos cafeteriát, jutalmat és egyéb juttatást kaptak átlagosan a fővárosi óvodapedagógusok.
  • A fővárosi óvodapedagógusok jövedelmének ötödét nem a kormány, hanem az önkormányzatok állják.
  • Ahol fideszes a polgármester, ott 72 ezer forintot, ahol ellenzéki, ott 62 ezer forintot fizettek ki átlagosan egy-egy óvodapedagógus többletjuttatására.

Az adatok bemutatása előtt hangsúlyozták, hogy nem csak a fizetés számít a pedagógusszakma megbecsülése szempontjából. A jövőre vonatkozó kiáltások, de különösen a munkahelyi körülmények is ugyanilyen fontosak.