Elismerte a külügy, hogy Orbán Viktor családja honvédségi repülővel utazott Rómába

image 6483441 (7)
2022.09.20. 09:50
A külügyminisztérium azt már elismerte, hogy Orbán Viktor családjával együtt honvédségi gépen utazott át Horvátországból Rómába, majd a rövid olasz látogatás után vissza is tértek kedvenc nyaralóhelyükre. A bíróság a K-monitor által indított perben most arra kötelezi a tárcát, hogy az út költségeiről is adjanak tájékoztatást.

A miniszterelnök az útiköltséget személyesen fizette be a minisztérium házipénztárába – állítja a külügyminisztérium azt követően, hogy a K-monitor korrupcióellenes civil szervezet által indított perben a bíróság első fokon kimondta, hogy a tárcának nyilvánosságra kell hoznia, hogy mennyit fizetett Orbán Viktor azért, hogy felesége, Lévai Anikó és fia, Orbán Gáspár is a honvédség gépén utazhasson.

A tárca ezzel a kijelentéssel lényegében elismerte, hogy az egész család a honvédségi repülővel utazott Horvátországból Rómába.

A sajtóban nagy port kavaró római vakáció ügyét az RTL Híradó idézte fel. Mint arról az Indexen is beszámoltunk, a miniszterelnök 2021 augusztusában a katolikus törvényhozók 12. alkalommal megrendezett éves találkozóján vett részt, de a gép, amivel utazott, az oda- és a visszaúton is megállt Horvátországban, ahol azokban a napokban épp a családjával nyaralt a kormányfő.

Az már a 444 olvasói fotójából derült csak ki, hogy a miniszterelnököt felesége és fia is elkísérte Rómába, az út körülményeiről és költségeiről ugyanakkor nem adtak tájékoztatást.

A bíróság az ítéletében most azonban arra kötelezte a külügyet, hogy a pontos összegről szóló dokumentumokat küldje el a K-monitornak, a tárcának ugyanis kötelessége kiadni, hogy mennyit fizetett ezért az útért a miniszterelnök.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Bodnár Patrícia/Index)