Négysávosra bővítik az 52-es főutat Kecskemét és az M5-ös autópálya között

2022.09.20. 16:32
Az 52-es főút Kecskemét és M5-ös autópálya közötti szakaszát négysávosra bővítik. A fejlesztés 4,2 milliárd forintból valósul meg.

A projekt célja a kecskeméti városközpont és az M5-ös autópálya közötti menetidő csökkentése, továbbá az útszakaszon tapasztalható torlódások csillapítása, valamint a csomópontok áteresztőképességének növelése és biztonságosabbá tétele – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. (NIF) az MTI-vel a beruházás nyitóeseménye alkalmából.

A NIF tájékoztatása szerint a fejlesztés során a főút kecskeméti, jelenleg kétsávos részei négysávossá bővülnek, illetve a már korábban is széles részek burkolatát felújítják. A sávbővítéses szakaszok mellett 

csaknem két kilométer hosszú kerékpárút is épül, és két turbókörforgalmat építenek ki.

A Katona József Gimnázium előtti buszmegállót, valamint a Boldogasszony téri jelzőlámpás gyalogos-átkelőhelyet áthelyezik. A Vízmű utcai jelzőlámpás csomópont korszerűsítésekor a Vízmű utcában és az Izsáki utat érintő mindkét ágon további egy-egy kanyarodósávot alakítanak ki.

Jelenleg terület-előkészítési munkák, útszegélybontás, a közművezetékek kiváltása és egyéb útépítési munkálatok zajlanak. A munkálatok ideje alatt, várhatóan 2024 tavaszáig ideiglenes forgalomkorlátozások várhatók. A mintegy 4,2 milliárd forint állami forrásból megvalósuló beruházást a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. megbízásából a Hazai Építőgép Társulás Zrt. végzi.