Egy hétre bezár a debreceni reptér

2022.09.21. 18:05
Az elmúlt néhány hétben megnövekedett a forgalom, emiatt pedig több lett a burkolathiba is a reptér aktív műveleti területén, ezért október 3–9. között a halaszthatatlan felújítások miatt teljesen bezár a Debrecen Nemzetközi Reptér.

Ezt Vajda János, a Debrecen Nemzetközi Reptér ügyvezető igazgatója közölte a turizmus.com portállal, hozzátéve: a forgalomnövekedést az időközben megszaporodott légi járművek jelenléte – katonai gépek, humanitárius szállítmányok, cargo – okozta, így a futópályák állaga gyorsabban romlott. 

Erről természetesen már időben értesítettük a légitársaságokat és az érintetteket

– szögezte le a lap kérdésére. A körülbelül 20 ezer négyzetmétert érintő felújítással kapcsolatban már lezárult egy közbeszerzési pályázat, és megtörtént a szerződéskötés is, amelynek összege 472 millió 440 ezer forint volt, de a kialakult helyzet miatt az önkormányzat módosított a szerződésen, és 613 millió 330 ezer forintra emelte az összeget. 

A munkálatok érintik a futópályát, az A és B gurulóutakat, valamint a forgalmi előteret, miután olyan hibák keletkeztek, amelyek már veszélyeztetnék a repülés biztonságát, ezért kell az eredeti javítási programon módosítani, és teljes mértékben lezárni a repteret október 3–9. között. 

Természetesen a javítási, karbantartási munkálatokat a reptér minden esztendőben, a várható forgalom arányában betervezi, most azonban az ukrajnai háború következtében a landoló gépek száma megháromszorozódott. A szerződésmódosítás indoklásában szerepel, hogy a háború kitörését követően kormányzati döntés született arról, hogy a Debrecen Nemzetközi Reptér a humanitárius folyosó részét képezi, így ennek eredményeként „zajosabbá” vált a légikikötő.

Itt nagyobb felszállósúlyú gépekről van szó, sűrűbb érkezéssel, felszállással, ugyanakkor a vadászgépek hajtóműgázsugara is erodálja a pályát. A kivitelezési munkálatok alkalmával kijavítják a betontáblák sérült éleit, töréseit, felületi sérüléseit, kitöltik a hézagokat, eltávolítják a hibás részeket, egyes betontáblákat teljesen vagy részlegesen lecserélnek, illetve karbantartják a vízelvezető rendszert. A tervezett javítások a terveknek megfelelően év végéig befejeződnek – tette hozzá Vajda János.