Hatályon kívül helyezték a Czeglédy Csabát elmarasztaló végzést az „ördög ügyvédje” perben

DBZOL20190507012
2022.09.21. 13:54
Múlt héten született meg az ügyvédként ismert DK-s politikust, Czeglédy Csabát kedvezően érintő döntés. Az „ördög ügyvédje” per a jövő év elején bizonyítási eljárással folytatódik.

A Veszprémi Járásbíróság szeptember 12-én kelt döntésével hatályon kívül helyezte azt a márciusban, tárgyalás nélkül meghozott büntetővégzést, melyben személyes adattal visszaélés vétsége miatt egymillió forintos pénzbüntetésre ítélve elmarasztalta Czeglédy Csabát a Borkai-videók nyilvánosságra hozatala miatt indított büntetőperben. 

Mindez azt jelenti, hogy a kínos felvételek nyilvánosságra hozatala miatt egyelőre senkit sem marasztaltak el, tehát Czeglédy Csaba büntetőjogi felelőssége sem állapítható meg.

A bíróság az ügyészség akarata ellenére bizonyítási eljárást követően fog dönteni arról, hogy a másik vádlott és én elkövettünk-e bármit is

– közölte lapunkkal a Demokratikus Koalíció politikusa, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy – egyebek mellett – akkor van helye a büntetővégzésnek, ha az ügy egyszerű megítélésű. Mivel álláspontja szerint az ördög ügyvédje ügy nem egyszerű megítélésű, a Veszprémi Járásbíróság nem is hozhatott volna az ügyben büntetővégzést.

 Czeglédy véleménye szerint a nyomozó hatóság és az ügyészség számos bizonyítékot törvénytelen módon szerzett be,

ugyanis a személyes adattal visszaélés ügyét (ami vétségnek minősül) összemosták a zsarolási üggyel, amely bűntett, és a bűntettre való hivatkozással – ez súlyosabb megítélésű – gyűjtöttek bizonyítékokat. Ezeknek a bizonyítékoknak a perbeni kizárását kérte a bizonyítási eljárásból. (A kért kizárásáról a bíróság később dönt.)

Czeglédyék tárgyalást kezdeményező kérésének a múlt heti előkészítő tárgyaláson a bíróság helyt adott, az új tárgyalási fordulót 2023. február 2-ára írta ki. Ekkor Czeglédy Csaba vallomásával kezdődik majd a bizonyítási eljárás.

Amint arról az Index is beszámolt, a Fővárosi Főügyészség vádja szerint egy ügyvéd foglalkozású férfi egy többszörösen büntetett társa segítségével különleges személyes adatokat tartalmazó, szexuális tartalmú fénykép-, illetve videófelvételeket hozott nyilvánosságra az interneten, amivel az érintetteknek jelentős érdeksérelmet okozott.

A vádirat lényege szerint az ügyvéd foglalkozású vádlott kérésére társa, az ügy másik vádlottja 2019. szeptemberben az egyik internetes közösségi hálózaton létrehozott egy profilt, majd azon keresztül ugyanazon a közösségi hálózaton egy olyan oldalt, amelynek megnevezését a későbbiekben az ügyvéd foglalkozású vádlott Az ördög ügyvédjére változtatta. Ez volt az az oldal, amely az akkor még fideszes győri polgármester, Borkai Zsolt botrányát robbantotta.

(Borítókép: Czeglédy Csaba 2019. május 7-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)