Dél-Amerikában őshonos faj terjedt el Zala megyében

2022.09.21. 17:37
Zala megye egyes részein kezd elterjedni a nutria, annak gyakori szaporodása azonban aggodalomra adhat okot.

Zala megye nyugati részén kezd elterjedni a nutria – más néven mocsári hód –, amely Dél-Amerikában őshonos rágcsálónak számít. Az állatot az értékes prémje és húsa miatt a 19. század végén telepítették Európába.

A nutria kedveli Európa mérsékelt éghajlatú részeit, és már több országban is elterjedt. Magyarországra a szomszédos országok felől terjeszkedő, tenyészetekből szökött példányok utódai jutottak el. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai 2016-ban észlelték az első példányt Zala megyében, a Mura folyó felső szakaszánál. Az elmúlt évek enyhe telei kedveztek a faj terjedésének. A tavalyi évben a szaporodását is sikerült megfigyelni – számolt be az Időkép.

Mostanra azonban a gyakori szaporodás aggodalomra adhat okot, ugyanis a megtelepedett nutriák gazdasági kárt okozhatnak azáltal, hogy a vízfolyások töltésébe üreget ásnak, és a szántóföldi növényeket fogyasztják. Emellett az őshonos fajok számára is veszélyt jelentenek, hiszen nagy területen képesek kipusztítani a nádast és más vízi növényzetet.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság vadkamerákat helyezett ki a térségben, hogy pontosabb képet kapjanak a nutria terjedéséről.