PDSZ: folytatódnak a tiltakozások, október végére várható a legnagyobb tanársztrájk

DSC5243
2022.09.21. 19:39
Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke úgy fogalmazott: hétfőn folytatódik a gördülő sztrájk, amelyhez egyre többen csatlakoznak, nagyjából október végén, november elején tüntethet országszerte a legtöbb tanár.

Totyik Tamás, a PDSZ alelnöke kiemelte: emelkedő arányban jelennek meg a tüntetők, bár a számuk még mindig elmarad a tavaszi arányoktól. „De a helyzet azt mutatja, hogy a kormány fegyelmező ügyeskedése csak olaj volt a tűzre” – mondta el az InfoRádióban

A szakszervezet képviselője hangsúlyozta: az indulatok a fűtési szezon első rezsiszámláinak kézbevételekor várhatóan még inkább elszabadulnak, ezért azzal számolnak, hogy még több tanár fog csatlakozni november végén az országos tiltakozásokhoz. „Egy kezdő tanár fizetése nettó 206 ezer forint, egy pedagógus házaspár olyan 400 ezer forint körüli összeget visz haza, amiből csak a rezsi 150 ezer forintot fog elvinni” – fejtette ki. Az elkeseredés emiatt magasabbra fog csapni, a kormány kommunikációja szerint a következő évben esedékes 10 százalékos béremelés véleménye szerint 20 százalékos infláció mellett elfogadhatatlan. 

Az érdekképviseleti vezető szerint nehéz megmondani, hogy a tanárok meddig mennek el, a sztrájkot a kormány nehezítette azzal, hogy a tanórák 50 százalékát biztosítani kell, emellett az érettségizőknek naponta a rendes menetrendben kell haladniuk.

Lehetséges, hogy az első 2-3 órában fognak tüntetni a pedagógusok, és utána folyik a tanítás”

– részletezte, majd hozzáfűzte: a kormányzattal a tárgyalások holtponton vannak, az oktatásirányítás most az Európai Bizottságra vár. Totyik Tamás úgy véli, hogy a brüsszeli források csak a bérkiegészítések negyedére lesz elég, amit az államnak kell kipótolnia. 

Arról is beszélt, hogy a szakemberhiány is jelentős probléma az ágazatban, a tanulók létszáma folyamatosan emelkedik, miközben 26 ezerrel kevesebb pedagógus van a pályán. „Erre nem jelent megoldást, hogy a kormány csak 2027-ben akarja a diplomás átlagbér 80 százalékára emelni a pedagógusbért” – zárta. 

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)