Simonka György újból belevetette magát az üzleti életbe

2022.09.21. 17:33
Rokonai, barátai, akik nem egy esetben vádlott-társai is egyben, a jelek szerint visszaszerezték az egykori vagyont.

A korrupcióval vádolt volt fideszes politikus, akit a párt már nem indított az április 3-i választáson, ismét akcióba lendült – derítette ki a 24.hu. Az egykori Békés megyei országgyűlési képviselő májusban igazgató elnökként vette át a Bodzási Termelő és Szolgáltató Start Szociális Szövetkezet irányítását. Simonka György a lapnak elmondta: mezőgazdasággal foglalkoznak, és ezen belül is növénytermesztéssel, illetve támogatásokkal kapcsolatban adnak tanácsokat.

A volt politikus által átvett szövetkezet telephelye jelenleg egy olyan ingatlanra van bejegyezve, amely a mára felszámolt Magyar Termés Tész Kft. tulajdona volt. Az utóbbi cégnek ez a medgyesbodzási külterületi telephelye volt az egyetlen olyan vagyona, amit a felszámolási eljárás során nem sikerült értékesíteni. A többi vagyont, főként földeket, szinte a Simonka György rokonaihoz és barátaihoz kötődő társaságok vásárolták fel olcsóbban az eredetileg becsült értéküknél.

A 24.hu most azt is kiderítette, hogy az említett 300 millió forintra becsült medgyesbodzási telephely, amely korábban Simonka György tulajdonát képezte, a Magyar Termés Tész Kft. felszámolása után szintén a volt országgyűlési képviselő rokonai és vádlott-társai érdekeltségében álló céghez került. Ennek kisebbségi tulajdonosa az állam.

A 15 ezer négyzetméteres medgyesbodzási telephelyet több mint kétharmad részben megszerző AKM Invest Vagyonkezelő Zrt. a legutóbbi, májusban készült pénzügyi beszámolója szerint négy gazdasági társaság érdekeltsége. Köztük van:

  • Simonka Zsófia, Simonka György testvére;
  • Tóth Renáta, Simonka György unokahúga, egyben a volt politikus és társai elleni büntetőper hatodrendű vádlottja;
  • Tóth Zsolt, Simonka György unokaöccse, aki 19 éves kora óta több dohányboltot működtet a megyében;
  • G. Pálné, a volt politikus és társai elleni büntetőper hetedrendű vádlottja;
  • G-B. Renáta, a nyolcadrendű vádlott, valamint
  • Baráth Richárd, Simonka György bizalmasa, üzletfele, pusztaottlakai önkormányzati képviselő.

Egy politikus tündöklése és bukása

Simonka György 2010-től volt folyamatosan országgyűlési képviselő, legutóbb, 2018-ban is az Orosháza-központú, Békés megyei egyéni választókerületét megnyerve jutott be a parlamentbe. Simonka György ellen már 2016-ban nyomozás indult uniós, valamint hazai költségvetési forrásokkal való visszaélés gyanújával, magyarul korrupciós bűncselekmények elkövetésével vádolták.

Ez bővült odáig, hogy a Legfőbb Ügyészség 2018 őszén indítványozta a fideszes képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, ami később meg is történt. Simonka Györgyre az ügyészség nyolc és fél év fegyházbüntetést és 850 milliós vagyonelkobzást kért, amiért céghálók segítségével csalt el olyan költségvetési forrásokat, amelyeket zöldség- és gyümölcstermelők igényelhettek volna.

Békés megye 4-es választókerületében Simonka György helyett végül Erdős Norbert korábbi EP-képviselőt, az agrártárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárát indította a Fidesz, aki meg is nyerte a körzetet.