Háborús bűncselekmény miatt tartottak házkutatást egy magyar férfinál

2022.09.22. 07:55
Háborús bűncselekmény, tiltott toborzás miatt büntetőeljárás indult egy magyar férfi, B. Richárd budapesti lakos ellen – számolt be a rendőrség. Úgy tudni, hogy arról a férfiról van szó, aki már egy éve magánhadsereget toboroz Magyarországon.

A rendőrség egy viszonylag rövid közleményben számolt be az ügyről. Azt írták: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) tiltott toborzás bűntett miatt büntetőeljárást indított B. Richárd ellen. Az illető lakhelyén szerda délelőtt már házkutatást is tartottak, és számos számítástechnikai eszközt és dokumentumot lefoglaltak tőle.

A rendőrség ugyan nem nevezte meg, de vélhetően arról a B. Richárdról van szó, aki először egy éve beszélt arról, hogy egy magán katonai vállalatot (PMC) akar felállítani, és ehhez Magyarországon is toboroznak embereket. A férfi legutóbb másfél héttel ezelőtt adott egy interjút, amelyben beszámolt arról, hogy miként áll jelenleg a szervezés, és hogy milyen megkereséseket kaptak eddig.

A Magyar Nemzet saját értesülése alapján megerősítette, hogy valóban fentebb említett B. Richárdnál tartottak szerdán házkutatást a rendőrök. A lap szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda azért indított ellene büntetőeljárást, mert a magyar Büntető Törvénykönyv (Btk) egyértelműen tiltja azt,

hogy Magyarország területén valaki egy idegen fegyveres szervezetbe toborozzon katonákat. 

A Btk. erre vonatkozó , 146. paragrafusa szerint tiltott toborzást hajt végre az, „aki Magyarország területén idegen fegyveres szervezetbe – szövetséges fegyveres erőn kívül – katonai szolgálatra, katonai érdekű egyéb szolgálatra toboroz, vagy ilyen szolgálatra vállalkozókat közvetít”.

A bűntett a törvénykönyv szerint egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Sőt a szabályozás szerint hasonló büntetésre számíthat „az a magyar állampolgár, aki – szövetséges fegyveres erőn kívül – nemzetközi vagy nem nemzetközi fegyveres összeütközésben részt vevő idegen fegyveres szervezetbe önként belép, erre ajánlkozik, vagy ilyen fegyveres szervezetben kiképzésen vesz részt”. A büntetés még ennél is súlyosabb lehet akkor, ha az ilyen szolgálatra toborzott vagy közvetített személy 18 éven aluli, akkor ugyanis a toborzó/közvetítő „két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

A férfi úgy vélte, hogy nem sért törvényt

B. Richárd a legutóbbi interjúban külön is kitért arra, hogy szerinte egyáltalán nem sért törvényt azzal, hogy toborzást folytat Magyarországon, és hogy – addig az interjúig – a magyar hatóságok sem keresték meg őt amiatt.

Nem kerestek meg, egyszerűen azért, mert nem volt miért. Nem sértettem meg a magyarországi jogszabályokat, amire nagyon odafigyeltem, és rendszeresen konzultáltam a témát ismerőkkel. Hiszen defenzív munkára fegyveres őröket kerestem – ami megengedett.

– fogalmazott az interjúban.