A Debreceni Vagyonkezelő nem adja ki a kínaiakkal kötött üzlet részleteit

2022.09.22. 07:07
Hiába a közérdekű adatigénylés, nem hozza nyilvánosságra a Kínával kötött akkumulátorgyár-megállapodás szövegét a Debreceni Vagyonkezelő.

Szeptember elején ünnepélyes keretek között írta alá a Debrecenben épülő új, kínai akkumulátorgyárral kapcsolatos megállapodást Barcsa Lajos, a város egyik fideszes alpolgármestere, Csen Csün-vej, a CATL nemzetközi üzletfejlesztésért felelős vezérigazgatója, valamint Kocsik-Marossy Virág, az önkormányzati tulajdonú Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

A magyar kormány és a debreceni vezetőség eddig kevés információt közöltek a megkötött üzlettel kapcsolatban, így egyelőre csak találgatni lehet, hogy Kína milyen feltételekhez kötötte a háromezermilliárd forintos beruházást. Éppen emiatt a gyár felépítése mind a helyi ellenzék, mind pedig a lakosság heves ellenérzését és tiltakozását kivívta. Az akkumulátorgyár előreláthatóan hatalmas vízigénye és a gödi Samsung-gyárral kapcsolatban szerzett negatív tapasztalatok váltották ki a legnagyobb aggodalmat. 

A Szabad Európa szeptember hetedikén az Átlátszó rendszerén keresztül közérdekű adatigénylést nyújtott be Debrecen polgármesteri hivatalához és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-hez. Szekeres Antal jegyző egy szeptember 16-án írt levelében azt felelte az adatigénylésre, hogy mivel az önkormányzat nem szerepel a szerződő felek között, ezért nem is adatgazdája a megállapodásnak. Ez annak fényében, hogy a város egyik alpolgármestere aláírta a megállapodásról szóló dokumentumot – meglepő lehet. 

Szeptember 21-én pedig Kocsik-Marossy Virág, a vagyonkezelő vezérigazgatója is válaszolt a lap adatigénylésére: megtagadta a dokumentum szövegének kiadását.

Arra hivatkozott, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény alapján nem ismerhető meg a cég üzleti tevékenységével kapcsolatos olyan adat, amelynek más általi megszerzése vagy nyilvánosságra hozatala a vagyonkezelő üzleti tevékenysége szempontjából aránytalan sérelmet okoz.

„Tekintettel arra, hogy az Ön által igényelt adatok megszerzése vagy nyilvánosságra hozatala a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. üzleti tevékenysége szempontjából aránytalan sérelmet okozna – hiszen a versenytársainkat indokolatlan előnyhöz juttatná –, a Takarékos törvény 7/I. § (2) bekezdése alapján a kérését nem áll módunkban teljesíteni” – közölték az önkormányzati cégeket összefogó holding részéről.