Az Országgyűlés 69 parlamenti képviselőnek bérel lakást Budapesten

PAP 7047
2022.09.22. 08:54
Összesen 69 parlamenti képviselőnek bérel lakást az Országgyűlés Hivatala a fővárosban. Közülük kilenc személynek a törvényben előírt maximum összegért, havi 460 ezer forintért bérlik a lakását – közölte az atv.hu.

Az ATV szerint a mostani parlamenti ciklusban 69 képviselő vette igénybe a lakhatási támogatást. Erre a támogatásra akkor jogosult egy-egy képviselő, ha se neki, se a vele egy háztartásban élő személyeknek nincs saját ingatlanja Budapesten. 

Az igénybe vehető támogatás maximális összege 460 740 forint, és a 69-ből kilenc képviselő van, aki ezt igénybe is veszi.

Az ATV Híradó szerint a fideszes Barcza Attila, Halász János, Jakab István, Tessely Zoltán és Tilki Attila, a DK-s Sebián-Petrovszki László, a jobbikos Sas Zoltán, valamint a Mi hazánkból Toroczkai László és Szabadi István azok, akik a lehető legnagyobb támogatást veszik igénybe.

Az ATV-nek ezzel kapcsolatban nyilatkozott egy ingatlanértékesítő, Keszthelyi Péter is, aki azt mondta, hogy a 460 ezer forintos árkategóriában körülbelül egy kétszobás belvárosi luxuslakást, vagy esetleg egy nagyobb, 100-120 négyzetméteres külvárosi lakást bérelhetnek az említett személyek. A híradó megkérdezte az érintett politikusokat is arról: morálisan elfogadhatónak tartják-e azt, hogy az átlagos fővárosi bérleti díjak több mint kétszereséért bérelnek lakást közpénzből, de senkitől sem kaptak érdemi választ. 

Összesen havonta több millió forintnyi támogatás járhat nekik 

Mindezzel kapcsolatban nyilatkozott a híradónak Merényi Miklós, a K-Monitor munkatársa is, aki vázolta, hogy a bruttó 1,3 milliós fizetésük és a lakhatási támogatás mellett számos egyéb formában kapnak támogatást a képviselők: bruttó 2,6 millió forintért alkalmazhatnak munkatársakat, havi 921 ezer forintért bérelhetnek maguknak irodát, és 65 ezer forintig állják az adófizetők a telefonszámlájukat is.

Ezenkívül jár még nekik üzemanyagkártya is, és egy fővárostól távol élő képviselő akár havonta 10 400 kilométert is autózhat. E juttatások megfelelnek a nemzetközi gyakorlatnak, de a magyar rendszer – a külföldiek többségével ellentétben – nem átlátható és nem ellenőrizhető – nyilatkozta az ATV-nek a K-Monitor munkatársa.

(Borítókép: Papajcsik Péter/Index)