Megalakult a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács

2022.09.23. 14:57
Még júliusban döntött az Országgyűlés annak a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanácsnak a létrehozásáról, ami pénteken hivatalosan is megalakult. A társelnökök közt ott van Láng Zsolt korábbi II. kerületi polgármester és Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, a tanács tagjai között többek közt Karácsony Gergely főpolgármester is ott van.

Hivatalosan is megalakult a Budapest és Pest megye fejlesztését segítő Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács. Ennek létrehozásáról még júliusban döntött az Országgyűlés – tájékoztatta a területfejlesztési miniszter hivatala pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint az alakuló ülésen elfogadták a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács (BAFT) szervezeti és működési szabályzatát, továbbá döntöttek a társelnökök személyéről is.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter javaslatára Láng Zsolt, a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos lett a BAFT egyik társelnöke, akinek munkáját ugyanebben a pozícióban Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke segíti.

A kiemelt térségi fejlesztési tanács tagjai:

  • Karácsony Gergely főpolgármester és Tóth József XIII. kerületi polgármester,
  • a Fővárosi Közgyűlési delegáltjai, Csőzik László, Érd megyei jogú város polgármestere, Török István, a Pest Megyei Közgyűlés delegáltja,
  • Nagy Sándor Bálint, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára,
  • Márkus Ferenc, a Miniszterelnökség területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős helyettes államtitkára,
  • Uzsák Katalin Ágnes, a Miniszterelnökség területi közigazgatás működtetéséért felelős helyettes államtitkára,
  • Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára,
  • és Kívés Zoltán, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára.

A Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács a jövőben a fővárost és a környező településeket érintő közös kérdések és fejlesztési koncepciók kialakításában segíti a kormány munkáját – zárul a közlemény.