Magyarországra jönnek a holland képviselők, vizsgálják a jogállamiságot

GettyImages-1242516168
2022.09.23. 11:31
Parlamenti képviselők érkeznek munkalátogatásra az őszi szünetben.

Munkalátogatást terveznek Magyarországon a holland parlament képviselői – tudta meg a hvg.hu. Ezt az információt később a képviselőház kommunikációs osztálya is megerősítette.

Az európai ügyek bizottsága múlt heti ülésén döntött arról, hogy a holland parlament őszi szünetében néhány tagjuk munkalátogatásra Magyarországra utazik, aminek a dátumáról később születik döntés.

A bizottság tagjai jelenleg a lehetséges témákat gyűjtik össze, de a vizsgálatuk egyik tárgya a jogállamiság lesz.

Egymásnak feszültek

2019-ben a holland parlamenti képviselők egy csoportja már megpróbált tájékozódni a magyar jogállamiság, a sajtó és a demokrácia állapotáról, majd erről le is tettek hamar, mert a magyar kormány tagjai nem kívántak találkozni a delegációval.

Különös, hogy a holland képviselők még mindig szeretnének kapcsolatba kerülni a magyar kormánnyal, miután a két ország vezetése már többször is egymásnak feszült.

Három éve Mark Rutte holland miniszterelnök azon véleményének adott hangot, hogy Magyarországon csorbult a jogállamiság. Válaszul a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2019-ben bekérette a budapesti holland nagykövetet, majd Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, hogy a holland miniszterelnök hungarofóbiában szenved.

Pár napja pedig Menczer Tamás, a külügy államtitkára arról beszélt, a holland külügyminiszter megtámadta Magyarországot.

(Borítókép: Mark Rutte holland miniszterelnök 2022. március 21-én. Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / Getty Images)