Veszélybe kerülhetnek a napelempályázatok, ha nem lép közbe a kormány

2022.09.23. 07:11
Sokan nyertek 100 százalékos támogatást napelem-telepítésre, ám végül többen is elálltak tőle, mivel állításuk szerint a kivitelezők pluszpénzt kértek tőlük a rendszerre. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke egy rendezvényen az eddigi támogatás mértékének emelését szorgalmazta.

Amennyiben a kormány nem emeli az eredeti támogatási összeget, akár 43 ezer elnyert napelempályázat is veszélybe kerülhet – számolt be az RTL Híradója.

A csatorna beszámolója szerint sokan nyertek 100 százalékos támogatást a napelem-telepítésre, családonként viszont akár több százezer forintot kell fizetni az áremelkedés miatt, amit sokan nem tudnak vállalni.

Az egyik közösségi médiás csoportban egy felhasználó arról írt: hiába nyertek támogatást a napelemes rendszerre, a kivitelezők pluszpénzt kérnek az áremelkedésre hivatkozva, ami az érintett állítása szerint 15 százaléknyi önerőt jelent.

A csoport másik tagja arról számolt be, hogy ő már ki is szállt a pályázatból, mivel 30 százalék önerőt kértek tőlük, az emiatt kért 2,1 millió forintot pedig elmondása szerint hitelből sem tudta volna kifizetni. 

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke a szerdai Rezsikonferencia elnevezésű rendezvényen arról beszélt, hogy amennyiben a helyzet nem változik, az egész pályázat bedőlhet.

Ha marad az eredeti összeg, akkor több mint 43 ezer nyertes pályázónál kerülhet veszélybe a kivitelezés, hiszen a pályázat kiírása óta jelentős áremelkedés ment végbe

– idézte a tisztviselő szavait az RTL Híradója.

A szövetség szerint a helyzeten az tudna segíteni, ha a kormány megemelné a támogatási összeget. Többen amiatt is panaszkodtak, hogy az utófinanszírozott pályázatban eddig még egyetlen vállalkozó sem jutott a pénzéhez, pedig állításuk szerint 90 milliárd forintot fektettek be eszközökbe.

A kormány korábban arról tájékoztatott, hogy a vállalkozók kérhetnek pluszpénzt, ám csak abban az esetben kérhetnek, ha a megrendelő hajlandó kifizetni a különbözetet.