Kiadták az utasítást, 18 fokon kell fagyoskodniuk a tűzoltóknak is

D KOM20210426028
2022.09.24. 05:56
Október közepéig nem lehet 18 foknál több a tűzoltók laktanyáiban sem. A langlovagok.hu online tűzvédelmi szakportál szerint a kormány és a katasztrófavédelem lépése akár alaptörvény-ellenes is lehet, hiszen nem garantálja az alapvető jogokat a munkavállalóknak.

Az energiaválság miatt két héttel ezelőtt elrendelték a fűtés korlátozását az állami intézményekben, és 18 Celsius-fokban szabták meg a maximum-hőmérsékletet. Az Indexnek nyilatkozva egy szakértő részletesen beszélt arról, hogy mindez milyen következményekkel járhat.

Az intézkedést a rendőröknél már korábban életbe léptették, amiről a Zsaruellátó nevű Facebook-oldal számolt be. Szintén ők írtak arról, hogy a tűzoltóknál is életbe lépett ugyanez.

A langlovagok.hu most közölte az intézkedés részleteit. Azt írták: a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságról kiszivárgott, szeptember 22-én kiadott utasítás szerint azonnali hatállyal megtiltották az alternatív fűtőeszközök használatát. A parancs értelmében a vezetőknek intézkedniük kell

az igazgatóság tulajdonát képező fűtőberendezések szabályozó eszközeinek (klímatávkapcsoló), továbbá az elektromos fűtőberendezések (hűsugárzó, olajradiátor) összegyűjtése és raktárba történő visszavétele érdekében. 

Intézkedniük kell továbbá arra vonatkozóan is, hogy a magántulajdonú fűtőeszközöket a tulajdonosaik haladéktalanul távolítsák el a laktanyák épületeiből, és – ellenkező utasításig – a központi fűtés (gázkazán, távfűtés) csak a fűtési idény kezdetével, 2022. október 15-étől indítható el. Mindezt a vezetőknek állandóan ellenőriztetniük kell, és – fegyelmi felelősség terhe mellett – be kell tartatniuk a lépéseket.

A langlovagok.hu mindezzel kapcsolatban kérdésekkel fordult a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, ők azonban csak annyit közöltek: „Igazgatóságunk a vonatkozó jogszabályok betartása és a működési feltételek biztosítása körében szabályozza a kiegészítő fűtőberendezések használatát”.

Sokkal bővebb választ nem kaptak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól (OKF) sem. Ott a Kommunikációs Szolgálat azt közölte: „Az állami közintézmények 18 fokra fűthetőek. A katasztrófavédelem épületei is állami fenntartásúak, így értelemszerűen rájuk is vonatkozik a jogszabály”.

Szerintük alkotmányellenes lehet a lépés

A szakportál felhívta a figyelmet arra, hogy az intézkedés a gyakorlatban sok bajt okozhat. „Nem nehéz elképzelni, ha az órákon át hidegben fagyoskodó, átázott ruhájú tűzoltókat a laktanyában csak 18 Celsius-fok várja, akkor annak rövid úton betegség lesz a vége, a megfázástól kezdve komolyabb szövődmények is felmerülhetnek” – írták, majd hozzáfűzték azt is, hogy

a kormány, valamint a katasztrófavédelem intézkedése felveti az Alaptörvény megsértését is, hiszen minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez.

Mindezt az Alaptörvény XVII. cikkének 3. pontja rögzíti.

(Borítókép: Komka Péter / MTI)