Javít az ellenzék, vagy folytatódik a Fidesz-henger vasárnap?

20220403061848 PAP 0208
2022.09.24. 11:45
Vasárnap jön az időközi önkormányzati választások következő köre. Több településen polgármestert választanak, az ellenzéki összefogás és a kormánypártok jelöltjei Budapesten és Miskolcon csapnak össze.

Miskolc 3-as számú választókörzetében azért van szükség időközire, mert Hegedűs Andrea, a DK képviselője a hatpárti ellenzéki listáról országgyűlési mandátumhoz jutott. A megüresedett helyre hárman pályáznak:

  • Barta Gábor (Fidesz–KDNP)
  • Sebe-Gazdig Judit (DK, LMP, MSZP, Párbeszéd, Momentum, Velünk a Város Lokálpatrióta Egyesület)
  • Fülöp József Istvánné (Munkáspárt-ISZOMM)

Budapest IV. kerületében idén nyáron volt már egy időközi választás, az ellenzék kevés győzelmeinek egyikét láthattuk itt. A 12-es választókörzetben azért tartanak időközit, mert az LMP-s Kanász-Nagy Mátéból országgyűlési képviselő lett. Négyen vették célba a mandátumot:

  • Maholányi Zsolt (DK, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd, Újpestiek Közössége Egyesület)
  • Jókay Attila (Fidesz, Újpestért Egyesület)
  • Márkus Krisztián Zsolt (Mi Hazánk Mozgalom)
  • Fehérvári Zsolt István (Munkáspárt-ISZOMM)

Megbuktatott polgármester

A Hajdú-Bihar megyei Derecskén a képviselőtestület feloszlása miatt van szükség időközi választásra.

A Hajdú-Bihar Megyei Hírportál júliusban arról számolt be, hogy a hat képviselő (köztük fideszesek) általi előterjesztés indoklása szerint a korrekt tájékoztatás és a képviselő-testületi döntések tiszteletben tartásának hiánya miatt a feloszlatást kezdeményezők nem látják biztosítottnak a város működésének folyamatos fenntartását. Hivatkoztak többek között korrupciógyanús ügyekre, a képviselői munka akadályoztatására, valamint a korrekt információáramlás hiányára is.

Bordán Szabolcs kormánypárti polgármester a HAON megkeresésére akkor elmondta: sem a beadványban, sem pedig a csütörtöki ülésen nem került elő olyan dokumentum, nem hangzott el olyan érdemi információ, amely alátámasztaná az ellene hozott vádakat.

Derecskén három polgármester-jelölt függetlenként indul az időközin: Bordán Szabolcs, Péterffy Albert, valamint Rácz Anikó. A Momentum támogatottja Fazekas Csongor, a Munkáspárté Balogh György.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Zagyvarékas polgármester-választása már azelőtt eldőlt, hogy kinyitottak volna a szavazóhelyiségek. A településen egyetlen polgármesterjelölt indul, a független Polónyi László.

Az időközi voksolásra azért van szükség, mert Kurucz László Árpád, a korábbi (független) polgármester megromlott egészségi állapota miatt lemondott tisztségéről. Lemondása óta a feladat- és hatásköreit Polónyi László látja el, aki a valasztas.hu adatai szerint eddig Fidesz–KDNP-s képviselőként tevékenykedett.

A Békés megyei Örménykúton is polgármestert választanak. Az időközi választást a települést csaknem húsz éven át vezető Szakács Jánosné (független) polgármester halála miatt kellett kiírni. A tisztségért négyen indulnak: Bohrát Mária, Csicsely György, Kiss Edit és Trabachné Bálint Ágnes Judit; valamennyien függetlenként.

A Zala megyei Nemesnépen már júniusban is volt egy időközi, de az akkori szavazategyenlőség miatt vasárnap megismétlik a polgármester-választást.

Miután a település négytagú képviselő-testülete korábban feloszlatta magát, júniusban időközi választáson szavazhatott a 119 választópolgár – közülük 91-en járultak az urnákhoz – új képviselőkre és polgármesterre. A képviselő-választás eredményes volt, a két polgármesterjelölt azonban ugyanannyi szavazatot kapott.

Stokker Balázs, a Csesztreggel közös önkormányzati hivatal jegyzője szerdán az MTI-nek felidézte: a szavazatszámláláskor azt állapították meg, hogy a települést addig is irányító Nagy István (független) 45 voksot kapott, kihívója, a szintén független Dénes Zoltán pedig 44-et, két szavazólapot pedig érvénytelennek találtak. Fellebbezés után a területi választási bizottság újraszámolta a voksokat, és az egyik érvénytelennek minősített szavazólapot érvényesnek ismerte el. Így mindkét jelölt ugyanannyi szavazatot gyűjtött be.

A Vas megyei Szarvaskenden önkormányzati képviselőket kell választani a korábbi lemondások miatt. A három megüresedett helyre hárman pályáznak, valamennyien függetlenek és nem voltak tagjai az előző testületnek.

A képviselő-testület feloszlása miatt választanak polgármestert és képviselőket a Somogy megyei Kisasszondon. A polgármesteri posztra hárman – Gyarmati Menyhért, Kiss István és Somogyi Tibor –, a négy képviselői helyre tízen pályáznak, mindannyian függetlenek.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)