Utolérte Zalaegerszeget a rezsikrízis

2022.09.24. 13:16
Zalaegerszeg önkormányzatának legfőbb elve az, hogy az önkormányzati alapszolgáltatásoknak mindenképp tovább kell működniük, de ezek zavartalan működéséhez 2023-ra újra kell gondolniuk az összes többi intézményük és létesítményük működését.

Idén még nem készül a nagyobb intézmények bezárására a zalaegerszegi önkormányzat, ám 2023 már ezt a várost is kritikusan érinti. Balaicz Zoltán hangsúlyozta, a legfőbb elv az, hogy az önkormányzati alapszolgáltatásoknak (bölcsőde, 15 óvoda, oktatás és nevelés, orvosi rendelők, idősotthonok, szociális intézmények és támogatások, közvilágítás, gyermekétkeztetés, tömegközlekedés) mindenképp tovább kell működniük, így ezeknél nem lesz változás jövőre sem. 

Annak érdekében, hogy a felsorolt alapszolgáltatások zavartalanul működhessenek, a számlákat kiegyenlíthessük, mind az 1800 önkormányzati dolgozó állását megtartsuk, a bérüket és a járulékaikat továbbra is tudjuk fizetni, ahhoz 2023-ra vonatkozóan újra kell gondolnunk az összes többi intézményünk és létesítményünk működését. Lesz, ahol ez takarékossági lépéseket jelent majd, lesz, ahol szűkített nyitvatartást, és lesz, ahol épületek átmeneti lezárását

– fogalmazott Facebook-posztban a polgármester. 

Kiemelte: ahol felmerülhet az épületek ideiglenes, néhány téli hónapra való lezárása, ott sem az intézmények megszüntetéséről van szó. Az intézkedések a pandémia időszakához hasonlóan kreatív megoldásokkal fognak tudni majd feladatot adni a munkatársaknak. A nehéz helyzetbe kerülő zalaegerszegiek számára pedig kibővített szociális, rezsi-, gáz- és villamosenergia-, valamint tűzifa-támogatási rendszert dolgoznak ki a város következő közgyűlésére.

A település kiadásnövekedéséről azt írta, közel 8-10-szeres világpiaci áron tud majd az önkormányzat új szerződéseket kötni az áramra és a gázra. Ez a városnak és a cégeinek több mint 6,6 milliárd forint pluszköltséget jelent.  • Hírek
  • Csok