Ilyen volt az első árnyékkormányinfó

MG 6790
Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter, valamint Kálmán Olga, az árnyékkormány szóvivője az első árnyékkormányinfón ismertették a Dobrev Klára vezette árnyékkormány javaslatait.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke szeptember 16-án jelentette be, hogy a párt árnyékkormányt hoz létre. Dobrev Klára két nappal később árnyék-miniszterelnökként mondott beszédet, másnap pedig bemutatta az árnyékminisztereket. Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter, valamint Kálmán Olga, az árnyékkormány szóvivője hétfőn megtartották az első árnyékkormányinfót.

Molnár Csaba az árnyékkormány működéséről kifejtette, abban különböznek a kormány döntéseitől, hogy az árnyékkormány döntéseinek nincs közjogi hatálya, így közjogi értelemben vett javaslatokat tesznek. Az EP-képviselő hozzátette: Magyarországon még tanulják az árnyékkormányt, bízik benne, hogy jól fog működni ez az intézmény, és reményeik szerint a nem túl távoli jövőben a jelenlegi kormány ellenzékbe kerül, így számukra is példaként szolgálhat a mostani árnyékkormány.

Kálmán Olga, az árnyékkormány szóvivője ismertette, hogy öt előterjesztéssel foglalkoztak az árnyékkormány első ülésén, illetve öt tájékoztatót hallgattak meg. Varju László energia- és rezsiügyi árnyékminiszter a „rezsiemelés elleni védelem érdekében szükséges azonnali rövid távú intézkedések” címmel tartott tájékoztatót az ülésen.

Molnár Csaba rezsiügyben elmondta, hogy az árnyékkormány elfogadott egy javaslatcsomagot, amelyet be is nyújtanak a parlamentben. A javaslatcsomag többek között az alábbi pontokat tartalmazza:

  • Azonnali rezsimoratóriumot vezetnének be, a lakossági fogyasztóknál sem a gáz-, sem az áramszolgáltatást nem lehetne kikapcsolni 2023. június 30-ig be nem fizetett díjak miatt. A moratóriummal azok élhetnének, akiknek 2022. augusztus 1-jén nem volt egyhavi számlaértéket meghaladó tartozásuk, tehát addig képesek voltak fizetni, és a korábbi átlagos számlájuknak megfelelő összeget továbbra is ki tudják fizetni.
  • „Számoljunk le egy hazugsággal!” – jelentette ki Molnár Csaba, aki szakértőkre hivatkozva közölte, nem annyi az átlagos rezsifogyasztás Magyarországon, mint amennyit a kormány állít, és több mint a háztartások fele az átlagfogyasztási sáv fölé esik. Az árnyékkormány megkétszerezné azt a fogyasztási szintet (vagyis havonta a villamos energia sávhatára 420 kW, a gáznál pedig 288 köbméter lenne), ami alatt még a korábbi összeget lehet fizetni.
  • A gáz- és áramszolgáltatás áfakulcsát 5 százalékra csökkentenék, de ez nem a teljes, hanem csak a megemelt árú fogyasztásra vonatkozna.
  • A felgyülemlett fizetési elmaradások kezelésére szociális alapú kompenzációs támogatási rendszert hoznának létre. Az árnyékkormányülésen arról döntöttek, hogy erre javaslatot kell kidolgozni. Molnár Csaba hozzátette: nem csak energetikai, hanem klímaügyi kérdés is.
  • Kidolgoznák a hosszú távon fenntartható rezsiár rendszerére vonatkozó, valamint a kis- és középvállalkozásokat érintő rezsiemelés ellensúlyozását tartalmazó javaslatokat is.
  • Befagyasztanák a rendszerhasználati díjat 2022. január 1-i szinten, majd jövő év áprilisa után átlátható és valós költségekkel kalkuláló rendszerhasználati díjat állapítanának meg.

Az árnyékkormány a rezsiügyön túl az alábbi kérdésekkel is foglalkozott első ülésén:

  • Az európai minimálbérrel, a munkavállalót védő intézkedésekkel, bérrel és adózással kapcsolatos javaslatokkal. Molnár Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Parlament elfogadta az európai minimálbérre vonatkozó szabályozást, de ezen a területen még nem nyújtanak be javaslatot, mert másfél év van az irányelv átültetésére.
  • Tárgyaltak a Dunaferr helyzetéről is, Kordás László bér- és munkaügyi árnyékminiszter, valamint Dávid Ferenc gazdasági árnyékminiszter dolgoztak ki javaslatokat, többek között létrehoznának egy béralapot, hogy a munkavállalók fizetése év végéig biztosítva legyen. A Dunaferr helyzetéről itt számoltunk be részletesen.
  • „Az önkormányzatok megmentésére” Szaniszló Sándor önkormányzati árnyékminiszternek, Szitka Péter önkormányzati főtanácsadónak, valamint Varju László energia- és rezsiügyi miniszternek október 31-ig kell javaslatcsomagot készítenie.
  • A gyermekek védelméről is szó volt az árnyékkormány ülésén, az ezt érintő javaslatok felelőse Arató Gergely kormányprogramért felelős árnyékminiszter. Az itt említett javaslatok között szerepel, hogy a gyermekek ellátásában részt vevő kórházi osztályok nem zárhatnának be.

Az árnyékkormányülésen tájékoztatót hallgattak meg a nyugdíjasok helyzetéről, az orosz–ukrán háborúról, a magyar kormány ellen folyó uniós eljárásokról, az aszály következményeiről, az infláció alakulásáról és a devizatartalék-hiány veszélyeiről.

(Borítókép: Kálmán Olga és Molnár Csaba. Fotó: Szollár Zsófi / Index)