A börtönöket is elérte az infláció, 18 fokban élnek a rabok télen

B RKL20220429033
2022.09.26. 12:21
A büntetés-végrehajtási intézetekben annyira felgyorsult és kiszámíthatatlanná vált az infláció, hogy némelyik, élelmiszer-beszerzésről szóló szerződés árait háromhavonta felülvizsgálják, miközben a rabok továbbra is panaszkodnak az egyre dráguló termékekre a benti boltokban. De a fűtésen is spórolniuk kell, így a börtönökben is 18 fok lesz télen.

Az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedő energia- és élelmiszerárak a büntetés-végrehajtási intézetek vezetőit és a rabokat is érintik. Az étkeztetéshez használt alapanyagok például annyira megdrágultak, hogy több esetben 10–25 százalékkal kellett emelni a szerződésben szereplő összegeket, de volt olyan módosítás is, amelynek értelmében háromhavonta felülvizsgálják az árakat – írja az rtl.hu.

Azonban a gázbeszerzésnél is milliárdos pluszköltségekre lehet számítani, ha a hamarosan lejáró szerződések helyett új árakban kell megállapodni. Az idei évre szóló szerződések alapján a Belügyminisztérium alá tartozó szervek 17 forintért vásárolták a gázt kWh-ként, jelenleg azonban a világpiaci ár nagyjából 70 forint.

A beszámoló szerint a tavalyi szerződésben szereplő büntetés-végrehajtási intézetek nagyjából 85 ezer mWh-t kötöttek le, amelyért most csaknem 6 milliárd forintot kellene fizetni, miközben 17 forinttal számolva csak 1,4 milliárd forintot kellene.

A lap megkeresésére a Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) az inflációs hatásokról, valamint a pontos pluszköltségekről nem kívánt nyilatkozni, azt azonban elárulták, hogy a kormány közintézmények fűtésével kapcsolatos rendelete a börtönökre is vonatkozik, azaz idén télen legfeljebb 18 fok lesz a végrehajtási intézetekben is.

A rabok a Magyar Helsinki Bizottságot is megkeresték, és gyakran panaszkodtak arra, hogy a börtönökben nyáron sokszor nagyon meleg, télen pedig nagyon hideg van. Ezért többen attól tartanak, hogy kevesebb élelmiszerhez jutnak majd, és még ritkábban férnek hozzá a meleg vízhez.

(Borítókép: Róka László / MTI)