16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Márki-Zay Péter szerint nem pártszínekben kellene indulnia az ellenzéknek az önkormányzatin

HNT 6409
2022.09.26. 21:31
A politikus arról is beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hogy a Fidesz számára Dobrev Klára az ideális ellenzéki jelölt, a DK árnyékkormányának megalakítása csak távolabb viszi az országot a kormányváltástól.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere csak a sajtóból értesült, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) sikkasztás és pénzmosás gyanújával nyomozást rendelt el. Hivatalos tájékoztatást még nem kapott.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában az ellenzéki összefogás egykori miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott, ezek az ügyek azonnal tisztázhatók, mivel minden elszámolásuk  elérhető  az interneten. Szerinte épp a Fidesz nem akarja rövid úton tisztázni, mivel az az érdeke, hogy minél tovább beszélhessen róla. 

Bár az MMM honlapján ömlesztve megjelentetett adományok és egyéb átutalások forrása nincs feltüntetve, Márki-Zay szerint nem történt törvénytelenség, hiszen az MMM nem párt, az adományozók kilétének publikálása pedig személyiségi jogokat sértene.

Előbb-utóbb bukik a Fidesz

A politikust arról is kérdezték, miért szólította fel az ellenzék pártjait arra, hogy bojkottálják a parlamenti munkát, miért így kérte a (parlamenti esküjét le nem tevő és így a törvényhozás munkájából kizárt) Hadházy Ákos melletti szolidaritásra őket.

Szerinte egy ilyen bojkott „ország-világ” előtt világossá tenné, hogy Magyarország már nem demokrácia.

Itt az ideje annak, hogy kiálljanak egymás mellett. Érezzék úgy, hogy ők 57-en igenis felelősek egymásért.

Álláspontja szerint a Fideszt megverni választásokon szinte lehetetlen, de abban lehet reménykedni, hogy a demokrácia állapotától függetlenül is, előbb vagy utóbb, de a kormánya megbukik. A szükséges egységről szólva azt mondta, hogy míg az európai parlamenti választásokon mindenki külön indulhat, addig ha az  – ugyanazon a napon megtartott – önkormányzati választáson az ellenzék külön indul, akkor a Fidesz fog győzni.

Én azt szeretném, ha a pártok nem is pártszínekben, vagy egyáltalán nem is indulnának, hanem lokálpatrióta, civil közösségek legyenek, akik majd elindulnak az önkormányzati választáson, mert csak nekik van esélyük. Természetesen a pártok részt vehetnek ezekben a helyi, lokálpatrióta összefogásban, ha pedig viták vannak, akkor pedig legyen előválasztás az önkormányzati választás előtt.

Gyurcsány nem javítja az esélyeket

Márki-Zay szerint a DK árnyékkormányának megalakulása távolabb visz a Fidesz leváltásától. Mint említi, ha Gyurcsány Ferenc elmegy például Miskolcra kampányolni, az nem javítja, hanem rontja az ellenzéki jelölt esélyeit. Azt is felidézte, hogy a parlamenti előválasztások időszaka megmutatta, hogy a Fidesz számára Dobrev Klára az ideális ellenzéki jelölt, őt támogatták az influenszerek segítségével. 

A politikusnak arról is tudomása van, hogy a választási kampányban az egyik párt négy településen is megzsarolta a helyi polgármestert, hogy az ő jelöltjüket támogassa. Ezt védhetné ki az előválasztás. Hogy kik voltak ezek a megzsarolt polgármesterek, azt Márki-Zay Péter nem árulta el.

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó: Nagy Tamás / Index)  • Hírek
  • Hírek