Árnyékkormány: Rezsitámogatást kell adni a fogyatékkal élőket támogató civil szervezeteknek

20220919103043 PAP 8368
2022.09.27. 19:38
A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében arról számolt be, hogy a napokban több civil szervezet fordult hozzájuk segítségért. A Belügyminisztériumhoz címzett levelet az Árnyékkormányhoz is eljuttatták.

A Szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter, Gy. Németh Erzsébet az Árnyékkormány közleményében arról számolt be, hogy a fogyatékkal élőket támogató civil szervezetek hozzájuk is elküldött levélben azt írják, azonnali segítségre van szükségük működésük fenntartásához, ugyanis mivel ők sem tartoznak a rezsitámogatottak körébe, azon az áron kapják az energiát, mint a cégek, az intézményeikben élőkre nem vonatkozik a hatósági ár. 

Ezek a civil szervezetek azonban nagyrészt az állam helyett dolgoznak, és azoknak segítenek, akiken az állam képtelen.

– emelte ki az árnyékminiszter. Hozzáfűzte: az Árnyékkormány megvizsgálta ezen szervezetek megkeresését és egyetért kérésükkel, ugyanis a szociális feladatokat ellátó nonprofit szervezeteket nem szabadna a magánvállalkozásokkal egy szinten kezelni. 

Ha a kormány rajtuk szorít meg, akkor a működésüket akadályozza meg, és értelmi sérültek, Down-szindrómával élők, fogyatékkal élők ellátását lehetetleníti el

– hívta fel a figyelmet Gy. Németh Erzsébet.

„Az Árnyékkormány szerint azonnali hatállyal ki kell dolgozni egy árképzési modellt azokra a civil szervezetekre, amelyek a szociális ellátásban vesznek részt, vagy más okból tekinthető a működésük elsőrendű társadalmi érdeknek” – zárták közleményüket. 

Mint ismert, a Demokratikus Koalíció elnöksége szeptember 16-án kérte fel Dobrev Klárát, hogy alakítson árnyékkormányt. Dobrev Klára két nappal később árnyék-miniszterelnökként mondott beszédet, másnap pedig bemutatta az árnyékminisztereket. Tegnap az árnyékszóvivő, Kálmán Olga és Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter vezetésével megtartották az első árnyékkormányinfót, amiről az Index is részletesen beszámolt.

(Borítókép: Dobrev Klára és Gy. Németh Erzsébet. Fotó:  Papajcsik Péter / Index)