Hiába a kormány ígérete, több helyen sem jutnak hatósági áras tűzifához

GettyImages-1242745873
2022.09.27. 06:45
Több tucat ember állt sorba a szakadó esőben hatósági áras tűzifáért Monoron, ahol az ígéretek ellenére sem telefonon, sem e-mailben nem lehetett tűzifát igényelni. Drávaszerdahely polgármestere úgy tudja, feléjük legkorábban januárban tudnak olcsóbb tűzifához jutni az emberek. Gulyás Gergely miniszter ennek ellenére azt állította, nincs fennakadás.

Hiába esett az eső hétfőn Monoron is, reggel 7 órakor már körülbelül 30 ember állt sorba a hatósági áras tűzifáért. Többen ráadásul nem először.

6 órára jöttem. A lábam elzsibbad, ha fél óránál tovább állok. Már harmadjára vagyok itt

– mondta egy ember az RTL-nek.

Egy másik sorban álló már hajnali 4 óta kint várt, és volt, akinek a felesége sütött pogácsát, hogy legyen mit ennie, mivel fogalma sem volt, mikor jut haza. Hivatalosan telefonon és e-mailben is lehet tűzifát igényelni, a várakozók viszont azt állították, hogy a tájékoztatás szerint itt csak személyesen járhatnak el.

Rendelni nem lehet. Mindenki személyesen jön be ide hozzánk. Nekünk, akik felvesszük a tizenötezredik telefont, a főnökeink azt mondták, hogy személyesen kell bejönni regisztrálni

–  erősítette meg a város lakóinak állítását a monori erdészet egyik munkatársa.

Szeptember közepétől az energia és a tűzifa drágulása miatt háztartásonként tíz, úgynevezett erdei köbméter tűzifát biztosít hatósági áron a kormány azoknak a családoknak, amelyek igényt tartanak erre. Puha és kemény fát is lehet vásárolni, fűtőértéke az utóbbinak magasabb. A Monori Erdészethez tartozó 32 település lakói azonban jelenleg egyikből sem tudnak egyszerre 10 köbmétert vásárolni.

Úgy tudom, hogy óriási a várólista, és azok, akik megigényelték most a fát, több mint valószínű, hogy idén nem jutnak már hozzá

– mondta el a Monortól 280 kilométerre lévő Drávaszerdahely polgármestere, Alpár György.

A csatorna híradója megkereste Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki szerint minden rendben van.

E-mailben és telefonon is lehet igényelni fát. Ebben az esetben csak akkor kell megjelenni, ha valaki már átveszi azt. Ez a vállalása az agrártárcának, ez a vállalása a kormánynak is, hogy aki ma igényel fát, a fűtési szezon kezdetéig megkaphatja

– jelentette ki Gulyás Gergely.

A miniszter azt is hozzátette, hogy eddig csak a Pilisi Parkerdőtől kaptak visszajelzést arról, hogy vannak problémák, azt azonban nem fejtette ki, hogy pontosan mik is ezek.

(Borítókép:  Frank Rumpenhorst/picture alliance/Getty Images)



  • Hírek
  • Megtakarítás