Kármentesítik Magyarország egyik legnagyobb holtágának szennyezett részét

2022.09.27. 14:01
Uniós támogatással, 4,5 milliárd forintos beruházással elkezdődött Magyarország egyik legnagyobb holtága, a Gyálai Holt-Tisza szennyezett szakaszának kármentesítése Szegeden.

Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) vezetője a projektet bemutató keddi rendezvényen elmondta: a Gyálai Holt-Tisza állapota legalább ötvenéves probléma. A hosszú előkészítés után elinduló projekt eredményeként a környéken lakók sokkal jobb körülmények között élhetnek majd.

Földing Gábor, a tervező Mecsekérc Zrt. környezetvédelmi igazgatója közölte: a Tisza szabályozása során, a XIX. század második felében a folyó kanyarulatainak átvágásával alakították ki a 18,66 kilométer hosszú holtágat, amely belvízvédelmi, öntözési és halgazdálkodási feladatokat is ellát.

A holtág rossz állapotát az ipari, illetve kommunális szennyvíz bevezetése okozta túlnyomó részben a hetvenes-nyolcvanas években. A kétezres években a termálvíz bevezetése rontotta a vízminőséget, egészen az idei év közepéig – tudatta a szakember.

A Tisza három kilométeres szakasza szennyezett

A kármentesítést részletes felmérés előzte meg, több mint hatszáz ponton vettek mintát az iszapból, ellenőrizték a környező talajvíz és talaj állapotát. A vizsgálatok szerint a szennyezés a holtág Fekete-víz elnevezésű, majdnem három kilométeres szakaszára korlátozódik. A mederüledékben a határérték alatt található fémszennyezés, illetve lényegesen nagyobb mennyiségben policiklusos aromás szénhidrogén. A felszín alatti vizekben és a környező talajban nem mutattak ki komolyabb szennyezést – mondta az igazgató.

A mintegy 72 ezer köbméternyi szennyezett iszap biodegradációs ártalmatlanításának pontos paramétereit egy pilotprojektben határozták meg. Az iszapot szénhidrogénbontó baktériumokkal kezelik komposztanyag és növényi töret hozzáadása mellett. A Fekete-víz déli harmadát leszámítva a víz teljes leengedése nélkül termelik ki a mederüledéket, majd a középső szakasz fóliával bélelt, 22 méter széles és kétszer 450 méter hosszú mederrészben végzik el a szennyezett iszap kezelését. A nagy víztartalmú iszap szikkadása során keletkező csurgalékvizet aktív szenes szűrővel tisztítják meg. A projekt alatt folyamatosan monitorozzák a beavatkozás környezeti hatásait, a levegő és a talajvíz minőségét – írja az MTI.

Az előkészítő munkákat a kivitelező Békés Drén Kft. megkezdte, a vízjogi engedély kiadását követően indulhat el az iszapkezelő terek kialakítása, majd a kitermelt iszap kezelése, amely mintegy fél évet vesz igénybe. A megtisztított iszap visszahelyezésével alakítják ki a végleges medervonalat, a tervek szerint jövő őszre – közölte Földing Gábor.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.