Pátriárkai kitüntetést kapott Semjén Zsolt

2022.09.27. 14:22
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes még szeptember 13-án orosz egyházi kitüntetést vett át Hilarion metropolitától, a budapesti és magyarországi orosz ortodox egyházmegye kormányzójától. Az indoklás szerint a KDNP elnöke gondját viseli annak, hogy a keresztény spirituális értékek továbbra is az ország fejlődésének és a nép jólétének alapját képezzék.

A Magyar Ortodox Egyházmegye honlapján megjelent hírből kiderül, hogy Semjén Zsolt szeptember közepén megkapta a Dicsőség és becsület rend II. fokozatát. 

A kitüntetésre Kirill moszkvai pátriárka találta méltónak a magyar politikust,

elismerve ezzel a Budapest–magyarországi Egyházmegyének nyújtott segítségét, és egyben megemlékezve a miniszterelnök-helyettes hatvanadik születésnapjáról.

„E jeles napot erejének és tevékenységének teljében ünnepli – mondta Hilarion metropolita a köszöntőjében. – Hosszú évek óta igen közeli munkatársa Orbán Viktor miniszterelnöknek, vezeti a Kereszténydemokrata Néppártot, és a Fidesszel szövetségben komoly szerepe van Magyarország fejlődésében, gondot visel arra, hogy a keresztény spirituális értékek továbbra is az ország fejlődésének és a nép jólétének alapját képezzék” – fogalmazott a méltatás során a budapesti és magyarországi orosz ortodox egyházmegye kormányzója.

A kitüntetés átnyújtásakor a főpásztor elmondta:

Ez megérdemelt kitüntetés. A hála jele azért a figyelemért, amelyet az Orosz Ortodox Egyház Budapest–magyarországi Egyházmegyéje szükségletei iránt mutatott, és kiemelkedő érdemeinek elismerése egy stabil és virágzó Magyarország megteremtéséért folytatott munkájának.

Semjén Zsolt válaszában háláját fejezte ki az elöljárónak, és hangsúlyozta, hogy úgy tekint az ország javára végzett tevékenységére, mint Krisztus szolgálatára.

Beszélgetésükben Hilarion metropolita megvitatta Semjén Zsolttal a Budapest–magyarországi Egyházmegye és a magyar állami vezetés közötti együttműködés kérdéseit, külön kitérve a Nagyboldogasszony-székesegyházban és az egyházmegye más templomaiban folyó felújítási munkálatokra.

A Dicsőség és becsület rendet 2004-ben alapították II. Alekszij pátriárka és az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa határozatával. A kitüntetést általában állam- és kormányfőknek, nemzetközi és kormányközi szervezetek, valamint egyházak és felekezetek vezetőinek, kiemelkedő állam- és közéleti személyiségeknek ítélik oda.

A rend háromfokozatú, Semjén Zsolt a II. fokozatot kapta.

A kitüntetéssel egy csillag, szalag és oklevél jár. A mellre tűzhető és nyakba akasztható jelképek ezüstből készültek, aranyozással, zománctechnológiával, és egy galambot ábrázolnak, amelynek csőrében olajág van.

Orbán Viktor a kezdetektől ellenezte a Kirill pátriárka elleni szankciókat

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és kormánya tavasszal rengeteg kritikát kapott, amikor kijelentette: Magyarország nem támogatja, hogy egyházi méltóságok kerüljenek fel szankciós listákra az orosz–ukrán háború miatt, hiszen ez érintené a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését is, ami a magyar kormányfő szerint szent és sérthetetlen. Kirill végül nem is került fel a szankciós listára.

Az Európai Unió szerint egyértelmű, hogy Kirill moszkvai pátriárka nyíltan támogatja Oroszország Ukrajna elleni invázióját, valamint Vlagyimir Putyin propagandáját. Kirill egy korábbi prédikációjában azt mondta: Oroszország nem akart háborút, kizárólag a határait védi.

Az orosz ortodox egyház vezetője azt is mondta, hogy a háborúban elesett orosz katonákat felmenti bűneik alól.

Ezek az emberek feláldozzák magukat másokért, ezért hisszük, hogy ez az áldozat lemossa az összes bűnt, amit elkövettek

– jelentette ki Kirill pátriárka.