16:00, December 09.
Horvátország 2
Brazília 1
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 2
Argentína 3

Varga Judit: Nem veszítjük el az uniós forrásokat

2022.09.27. 09:07
Az Országgyűlés hétfő este megkezdte az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében alkotott törvényjavaslatok vitáját. Varga Judit igazságügyi miniszter expozéjában közölte: ha a kormány az általa tett vállalásokat teljesíti, akkor a feltételességi eljárás még az év vége előtt lezárulhat és Magyarország forrásvesztés nélkül léphet át a 2023-as esztendőbe.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az Európai Bizottság egy korrupcióellenes hatóság felállítását szabta feltételként azért cserébe, hogy fennakadás nélkül megérkezhessenek Magyarországra a nemrég befagyasztott uniós források. Az úgynevezett Integritási Hatóság összeállítása azóta már meg is kezdődött

Az MTI közlése szerint az igazságügyi miniszter is arról beszélt hétfőn az Országgyűlésben, hogy e folyamatban mire lehet számítani. Varga Judit emlékeztetett arra: szeptember 18-án lezárult egy több hónapos, nehéz, ám rendkívül konstruktív egyeztetési folyamat a magyar kormány és az Európai Bizottság között. Elmondása szerint a bizottság megállapította, hogy a kabinet által benyújtott 17 intézkedési javaslat megfelelően fogja orvosolni azokat az aggályokat, amelyek miatt az eljárást megindították.

Varga Judit szerint a tárgyaláson a kabinetet az vezérelte, hogy egyrészt Magyarországnak és a magyar embereknek hozzá kell jutniuk az őket megillető forrásokhoz, másrészt pedig nem engednek azokból a sarokpontokból és nem kötnek elvtelen kompromisszumot azokban a kérdésekben, amelyekről a magyar emberek az áprilisi választáson és népszavazáson, illetve a korábbi nemzeti konzultációk során már határozottan állást foglaltak.

Ezeket a szempontokat sikerült maradéktalanul érvényesíteni

– emelte ki Varga Judit, majd hozzátette: továbbra is megvédik a gyermekeket, elutasítják az illegális migrációt és ellenállnak minden olyan meggondolatlan és észszerűtlen szankciós politikának, ami leginkább Európát sújtja és nem azt, aki ellen a szankciókat kivetették.

Az igazságügyi miniszter szerint a bizottsággal kötött kompromisszum megnyitja az utat az újjáépítési alappal és a kohéziós forrásokkal kapcsolatos tárgyalások gyors lezárása előtt, és ezáltal

a feltételességi eljárás még az év vége előtt lezárulhat, Magyarország pedig forrásvesztés nélkül léphet át a 2023-as esztendőbe.

Varga Judit végül azt is hozzáfűzte: Magyarország elkötelezett az EU alapértékei iránt, valamint az unió pénzügyi érdekeinek védelme mellett, ugyanakkor nem titok, hogy a kabinetnek komoly jogi fenntartásai vannak az eljárással és az azt szabályozó rendelettel szemben. Ezen túl a kormánynak azzal szemben is komoly jogi aggályai vannak, ahogy a bizottság a rendeletet alkalmazza és ahogyan „nyilvánvaló politikai megfontolásokból” kizárólag Magyarországgal szemben lépett fel.  • Hírek
  • Hírek