Mégsem lehet 18 foknál melegebb a jegybank épületeiben

DSC3553
2022.09.28. 11:58
Korábban arról volt szó, hogy a Magyar Nemzeti Bank épületeire nem vonatkozik a 18 fokos fűtési limit, most viszont a jegybank közleményt adott ki, miszerint mégis.

Mint szeptember elején kiderült, az állami intézmények és gazdasági társaságok számára 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést ír elő a kormány. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 18 foknál nem lehet több a közintézményekben.

Később hivatalossá vált, hogy a 18 fokos fűtési limit nem vonatkozik az egészségügyi és szociális intézményekre, a gyermekvédelmi intézményekre, az általános iskolákra és a Magyar Nemzeti Bankra (MNB).

Kedden viszont az MNB közleményt adott ki, miszerint a jegybank átfogó  energiahatékonysági programot indít.

Ennek értelmében 18 Celsius fokban maximalizálják a hőmérsékletet a jegybank épületeiben.

Mint írják, a kedden elfogadott komplex, energiahatékonysági és takarékossági programmal az MNB a belső működésében is fenntartható kíván lenni. Ennek keretében az épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius-fokban maximalizálja, csökkenti az épületek díszkivilágítását, és lépéseket tesz az úgynevezett „szürke víz” hasznosítására, valamint a használati meleg víz hőmérsékletének csökkentésére.

Hozzátették: a jegybank ösztönzi továbbá a közösségi közlekedés és a telekocsirendszer használatát, és további napelemek telepítését is megkezdi annak érdekében, hogy a fűtési rendszert függetlenítse a földgáz felhasználásától.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)  • Tippek
  • Lakáshitel