16:00, December 05.
Japán 1
Horvátország 2
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 4
Koreai Köztársaság 1

Nem számíthatunk sok jóra az építőiparban, tovább emelkednek az árak

2022.09.28. 11:03
Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdai értékelése szerint az építőipari alapanyagok és építési termékek gyártói az orosz–ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Az energiafelhasználás átlagosan a ráfordítások negyedét teszi ki az alapanyagok gyártásában, de ez az arány ennél magasabb például a cementnél, az égetett kerámiánál, a téglánál, valamint egyes szigetelőanyagoknál is – hívta fel a figyelmet a szakszövetség elemzése.

Éves összevetésben az alapanyagoknál 20,4 százalékos, az építőipari termelői áraknál pedig 22,8 százalékos áremelkedést mértek az első fél évben, miközben az infláció ugyanebben az időszakban 9,4 százalék volt. A forint-euró árfolyam ingadozása azért jelent gondot a kivitelezőknek, mert a Magyarországon felhasznált építési termékek, anyagok csaknem fele, 48 százaléka importból származik – írja az MTI.

Az ÉVOSZ elemzése szerint a munkaerőhiány várhatóan tovább növeli az építőiparban működő vállalkozások költségeit, mert ha nem emelik a fizetéseket, nem lesznek képesek megtartani a jól képzett szakmunkásokat és mérnököket. A helyzetet az is nehezíti, hogy az állam és az önkormányzatok jelentős volumenű építési beruházásokat halasztanak későbbre vagy mondanak le forráshiány miatt – hangsúlyozza a szövetség.

Ahogy az Index egy korábbi cikkében már megírta, az építőanyagok piacán eközben a kereslet ugyan még mindig meghaladja a tavalyit, de az év elejéhez képest már 25 százalékos visszaesés tapasztalható. A kereslet további lassulását az is előrevetíti, hogy a nyári lecsengés után az ilyenkor szokásos szeptemberi megugrás elmaradt. A vevők bizonytalanságának a szakértő szerint egyik oka, hogy szorítja őket az otthonfelújítási program határideje, ezért december 31-ig próbálják befejezni a munkálatokat, új projektekbe nem vágnak bele.  • Hírek
  • Hírek