Törvénytelenül pályáztatják az antikorrupciós hatóság vezető pozícióit

2022.09.28. 17:56
Olyan ügyeket vizsgálhatnak majd, amelyek elvileg a nyomozó hatóságokra tartoznak.

A jogszabályi hátteret még nem alkották meg, az új antikorrupciós hatóság vezetői pozícióira mégis kiírták a pályázatot az új antikorrupciós hatóság vezető pozícióira – írja a hvg. hu.

Az Integrációs Hatóság vezetői pozícióira kiírt pályázatról azt mondta Vincze Orsolya, a K-Monitor szakértője, hogy

jogállamban ilyen nincs, akkor mire való az Országgyűlés?

Az elnökből és két helyettesből álló igazgatóságban a törvényi elvárások szerint olyan, a nemzetközi hadszíntéren is elismert szaktekintélyek, akik függetlenek a hatalomtól, azaz nem hivatásos bűnüldözők lesznek a tisztségviselők. 

Kormányzati posztot viselők nem pályázhatnak

Tudományos és oktatói tevékenységük kivételével minden egyéb funkciójukról és tisztségükről le kell mondaniuk a kinevezésük hat évére. 

Olyanok pedig nem jöhetnek, akik az előző öt évben kormányzati, önkormányzati posztot töltöttek be, valamint valamelyik pártnak vagy pártalapítványnak dolgoztak, akár csak önkéntesként is.

Ennek az új szervezetnek kellene hatékonyan fellépnie azokban az esetekben, amikor visszaélés gyanítható az uniós források felhasználásában. A HVG szerint az új hatóság széles körű jogosítványokat kap a gyanús közbeszerzések vizsgálatára, ezek elvben a nyomozó hatóságokra tartozó büntetőügyek.