Videón a világon egyedülálló új magyar drón, amely segíti a készenléti egységeket

2022.09.28. 18:49
A Széchenyi István Egyetem (SZE) és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóinak közös közlekedésbiztonsági fejlesztését, az Előfutár nevű drónt az Országos Mentőszolgálat közreműködésével mutatták be Zalaegerszegen.

A fejlesztés célja, hogy a vonuló készenléti egységet (mentő, tűzoltó, rendőrautó) egy kamerával ellátott drón kísérje a levegőben, lehetőleg az egység előtt haladva. Így előre beláthatóvá válnak a sofőr elől takart területek, és az onnan érkező veszélyekre a sofőr figyelmeztethető.

Ezzel megelőzhetők lesznek az olyan tragédiák, mint amilyen a csepeli májusi mentőbaleset volt, amelyben egy mentőautó és egy személygépkocsi ütközött össze, és egy ember meghalt, heten pedig megsérültek.

A bemutatóra a zalaegerszegi Járműipari Tesztpályán került sor, ahol a kutatók három közlekedési szituációt modelleztek.

A közlemény szerint az alkalmazott kísérleti drónnal, annak korlátozott sebessége miatt, csak városi tesztekre van lehetőség kis sebesség mellett. A nagyobb sebességű manővereket a kutatók szimulációkban vizsgálják.

A kutatók tudomása szerint ez a közlekedésbiztonsági fejlesztés a világon egyedülálló, azonban a rendszer alkalmazásához – a technikai kérdéseken túl – még több jogi és szabályozási kérdést is meg kell oldani.  • Tippek
  • Hitelkártya