Petíció indul az őszi szünet elmaradása miatt

D VAJ20200316007
2022.09.29. 18:46
A csütörtöki Kormányinfón többek között szó esett az őszi és téli szünetről az iskolákban. Mint kiderült, a hosszabb téli szünet miatt idén biztosan nem lesz őszi szünet. Az Adom Diákmozgalom petíciót indított a döntést követően.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően Kormányinfót tartott csütörtökön. A témák között volt többek között az őszi és a téli szünet az iskolákban.

A kormány döntésének értelmében az őszi szünet kárára a téli szünet hosszabb lesz, a diákok és a tanárok december 22-től január 8-ig élvezhetik a szünetet. Abban az időszakban kormányzati igazgatási szünet is lesz, az állam így spórolhat.

Az Index kérdésére Gulyás Gergely a hosszabb téli szünettel összefüggésben elmondta:

A mindenszenteken és a halottak napján kívül az őszi szünet három nap lenne, egyébként központilag nincs őszi szünet, de egyedi döntések születhetnek.

Lapunk élőben közvetítette a csütörtöki Kormányinfót, percről perce tudósításunkat ide kattintva tudják elolvasni, az elhangzottakról készült összefoglalónkat pedig itt érhetik el.

Petíciót indított az Adom Diákmozgalom

Az ATV Híradójának értesülése szerint az Adom Diákmozgalom felháborítónak találta a kormány döntését, ezért petíciót indított az őszi szünet elhalasztása miatt, amely a honlapjukon lesz elérhető.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint, amióta elkezdődött az új tanév, minden napra jutott egy bomba, ezzel a módosítással pedig csak tovább nőtt a bizonytalanság a tanárokban, a szülőkben és a gyerekekben is.

Újabb pofont kapott az oktatás

Újabb pofont kapott a magyar oktatás csütörtökön, miután világossá vált, hogy idén télen az állami egyetemek előadótermeit is maximum 18 fokra lehet felfűteni, ami 25 százalékos csökkentést jelent a gázfogyasztásukban.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) szerint az energia-vészhelyzet által okozott gazdasági nehézségeket talán még jobban érzékelik, mint a többi felsőoktatási intézmény, mivel a Ludovika-campuson olyan épületeket is fenntartanak, amilyeneket más egyetemek nem, ilyen például a lovarda, az uszoda és a sportközpont is.

A jogszabály az állami fenntartásban maradt öt egyetemre és egy főiskolára is vonatkozik, így az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME), a közszolgálati egyetemen, a bajai Eötvös József Főiskolán (EJF), a Magyar Képzőművészeti Egyetemen (MKE) és a Zeneakadémián is maximum 18 fokra fűthetnek télen.

(Borítókép: Vajda János/MTI)