Megszólalt a TEK a szivárgásról, a védelemről is szót ejtettek

GettyImages-1242828117
2022.09.29. 11:25 Módosítva: 2022.09.29. 15:56
Egyre inkább fokozódik az aggodalom Európában az Északi Áramlat gázvezeték miatt – a szakértők szerint kizárt, hogy maguktól hibásodtak meg a vezetékek, úgy gondolják, valaki szándékosan rongálta meg őket, írja a Napi.hu. Magyarországon a jogszabályi előírásoknak megfelelően a Terrorelhárítási Központ értékeli a gázellátást érintő problémákból fakadó veszélyeztetettséget.

A svéd parti őrség újabb gázszivárgást észlelt az Északi Áramlat 2 gázvezetéken, az Északi Áramlat 1-en talált jelentős nagyságú lyuk közvetlen közelében – jelentette csütörtökön a Svenska Dagbladet. Ezzel négyre emelkedett az észlelt gázszivárgások száma, kettőt a svéd, további kettőt pedig a dán gazdasági övezetben regisztráltak.

A hálózatot robbanószerekkel rongálhatták meg, vélik a szakértők. A feszült helyzetben több ország is fokozta a biztonsági előkészületeket, óvintézkedéseket a kritikus európai gázinfrastruktúra védelme érdekében.

A TEK nem felel a gázellátás biztonságáért, a veszélyeztetettséget értékeli

A Napi.hu korábban azt írta, hogy Magyarországon az ilyen berendezések védelme a Terrorelhárítási Központ feladata. Ezzel szemben – mint az Indexszel a TEK közölte – a szervezet nem a gázellátás biztonságáért és nem a berendezések védelméért felel, hanem 

jogszabályok előírásainak megfelelően a veszélyeztetettség értékelésében vesznek részt.

Ezt a tevékenységét folyamatosan végzi és együttműködik a biztonságos energiaellátásért felelős szervekkel – tették hozzá a TEK-nél. Szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményükben kiemelik továbbá, hogy nem rendelkeznek olyan információval, amely alapján fokozottabb védelmi intézkedések elrendelésére lenne szükség.

Magyarország most már az egész európai hálózat szempontjából kiemelt jelentőségűvé válhat: az orosz állami Gazprom szerdán közölte, hogy leállíthatják az Ukrajnán keresztül Európába tartó gázexportot. Így lényegében egyedül a Török Áramlat Magyarországon keresztülfutó balkáni ága lenne orosz gázbetáplálási pont, olvasható a cikkben.

(Borítókép: Stefan Sauer / picture alliance / Getty Images)  • Hírek
  • Hitelkártya