Öt magyar is felkerült az Europol legkeresettebb bűnözőinek listájára

2022.09.29. 14:27
Az Europol legkeresettebb bűnözőinek listájára öt magyar férfi is felkerült – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csütörtökön a police.hu oldalon.

Idén az Európai Unió tagállamaiból több mint ötven elfogatóparanccsal körözött ember került fel a Most Wanted oldalra. Ezen a listán (a legkeresettebbek listáján) olyanok szerepelnek, akiket kábítószer-kereskedelem, pénzmosás, emberkereskedelem, fegyveres rablás, terrorizmus vagy emberölés miatt köröznek. Ide került fel öt olyan férfi, akit az NNI debreceni nyomozói keresnek – olvasható a rendőrség közleményében.

A közlemény szerint a magyar bűnszervezethez köthető nyomozás 2020-ban indult, majd 2021 tavaszára sikerült azonosítani a debreceni nyomozóknak két olyan bűnszervezetet, amely egymással párhuzamosan terjesztette a kábítószert.

Az egyik csapat Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten és Kecelen működött. Tagjai marihuána termesztésével, feldolgozásával és terjesztésével is foglalkoztak. Részint ők látták el kábítószerrel a másik csapatot, amely Hajdú-Bihar megyében bonyolított le drogüzleteket.

A Bács-Kiskun megyei, high-tech technológiával kialakított csarnokot üzemeltető bűnbanda hét tagját sikerült azonosítaniuk az NNI debreceni nyomozóinak, kettőt közülük el is fogtak. Öt ember ellen belföldi, európai és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Még nem volt példa arra, hogy Magyarországról egyszerre öt körözött egy időben szerepeljen a Most Wanted-listán – írták.

A drogkereskedők felkutatásához most a lakosság segítségét is kérik; a férfiak kiléte és fényképe megtekinthető a police.hu oldalon.