MCC: A társadalmi párbeszéd roppant fontos minden korban és helyen

D SOS20220216004
2022.09.29. 17:31
Szeptember 30-án, valamint október 1-jén rendezik meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) védjegye alatt az MCC Budapest Summitot. Ennek kapcsán beszélgettünk Sebestyén Gézával, az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetőjével.

Vitaindítóként fogható fel, ami elhangzik az MCC Budapest Summiton, társadalmi párbeszédet szeretnének elindítani?

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézménye, amely 1996 óta végzi tevékenységét, és az általános iskola felső tagozatától felnőttkorig működtet közcélú, ingyenes tehetséggondozási programokat. Küldetésünkből fakadóan a fontos társadalmi témák felkarolása, megmutatása, megvitatása lényeges részét képezi tevékenységünknek. Az idei Summit nagyon aktuális, és Európa nagy része számára közvetlenül, a saját bőrünkön érzékelhető témát,

a háborút és annak gazdasági következményeit tárgyalja.

A mostani események a társadalom minden rétege számára érezhető, húsbavágó következményekkel járnak. A helyzet ráadásul szinte pillanatonként változik, alakul, elég, ha az Északi Áramlat vezetékeinek napokban bekövetkező megrongálására gondolunk. Így céljaink között a társadalmi párbeszéd elindítása valóban komoly súllyal szerepel.

Ön szerint van megfelelő társadalmi párbeszéd Magyarországon? 

A párbeszéd szerepe, társadalmi megbecsültsége sokat csökkent az elmúlt években. Ez nem magyar jelenség, a mai modern online média a véleménybuborékok kialakulását erősíti, segíti elő. Ez a folyamat természetes módon rontja az indulatoktól mentes, nyitott párbeszédek lehetőségét. A társadalmi párbeszéd azonban roppant fontos minden korban és helyen. Segít megtalálni és elfogadtatni a lehető legjobb vagy legalábbis mindenki számára elfogadható megoldásokat, válaszokat a világ kérdései tekintetében. Így a társadalmi párbeszéd erősítése mindannyiunk számára fontos, az egész társadalom érdeke. Ebben szeretne az MCC és a Summit is jó példával elöl járni.

Többszereplős panelbeszélgetésekkel dolgoznak fel aktuális témákat az MCC Budapest Summiton. Ezek beszélgetések vagy inkább szakmai viták?

A Summit szervezésekor fontos cél volt a sokszínűség, mely mind témákban, mind a meghívottak tekintetében megvalósult. A feldolgozott témákat természetes módon fonja egybe a mostani európai helyzet, az ukrajnai háború és ennek drámai gazdasági hatásai. Moderátoraink igyekezni fognak, hogy az egyes panelekben a vélemények és meglátások szakmai alapokon és konstruktív módon ütközni tudjanak.

Ön hogy látja a vitakultúrát hazai és nemzetközi szinten? Sokak szerint megszűnt az igazi vitakultúra. 

A modern online média sajnálatos mellékterméke az ideológiai, szakmai szekértáborok kialakulása volt. Ennek negatív hatásait a vitakultúra alakulásán is lemérhetjük. Ezzel együtt nem állítanám, hogy az igazi viták ideje mögöttünk van, vagy hogy leáldozott volna az igazi vitakultúrának. Mi az MCC-nél különösen fontosnak tartjuk a vélemények konstruktív ütköztetését. Az MCC Vitaakadémia is ezt a célt szolgálja.

Egyértelműen a nemzetközi tudástőke a cél

Egyre többször szólal fel az MCC rendezvényein külföldi szakember, egyre több a neves külföldi vendégoktató is. Mi az intézmény célja, amit szeretne elérni ezzel a stratégiával? 

A fő cél egyértelműen a nemzetközi tudástőke, know-how becsatornázása a hazai tehetséggondozásba, közgazdasági gondolkodásba, a társadalmi kérdések megvitatásának kinyitása és színesítése. Emellett ilyen módon is támogatjuk tanulóink, diákjaink nyitottságát, tájékozottságát, elméleti és gyakorlati megalapozottságát. Mindazonáltal nyilvános rendezvényeinken – amelyek közül a legnagyobb a Budapest Summit – a szélesebb közönség is megismerheti a legnevesebb külföldi professzorok, szaktekintélyek, közéleti gondolkodók véleményét, szélesítve ezzel a magyar társadalom látókörét is.

Talán az elmúlt időszaknak a Magyarországon megrendezett egyik legnagyobb nemzetközi politikai konferenciája lesz most ez. Mennyi ideig tartottak az előkészítési munkálatok?

A nemzetközi résztvevők egy részét a többéves nemzetközi szakmai kapcsolatoknak köszönhetően sikerült megnyernünk az eseményre. Az első lépések, a témakörök meghatározása és a meghívók első körének kiküldése hónapokkal ezelőtt történt. Természetesen – mint minden konferencia esetében – az utolsó pillanatokban is voltak fordulatok és kihívások, amelyeket meg kellett oldanunk.

Miért pont mostanra időzítették az MCC Budapest Summitot? 

Úgy látom, hogy nincs aktuálisabb pillanat, mint a mostani, hogy ezekről az égető kérdésekről beszéljünk. Látjuk az árak változását a boltok polcain, a gáz árát a rezsiszámlán, a híradók hasonló tudósításokkal vannak tele. Nagyon fontos, hogy megalapozott szakmai magyarázatokkal is megismerkedjünk arra vonatkozóan, hogy mi miért történik valójában.

Úgy vélem, ha felfedjük a miérteket és a hogyanokat, akkor tudunk konszenzusra jutni a megoldást illetően.

Pont ezért ajánlom a szombati napot is, hiszen a konferenciánkon aznap többek között a válságból történő lehetséges kiutakról vitázunk majd.

Melyik előadásra vagy kerekasztal-beszélgetésre kíváncsi ön személy szerint legjobban?

Nehéz választani. A pénteki első panelben (A szankcióktól a rációig – Háborús gazdaság Európában) személyesen is szerepelek, így természetesen leginkább azt várom. De igazából mindegyik egyformán izgalmasnak és érdekesnek ígérkezik, így biztosan nem fogom kihagyni egyiket sem.

(Borítókép: Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója beszédet mond az MCC Budapest Summit elnevezésű kétnapos konferencia megnyitóján 2022. február 16-án. Fotó: Soós Lajos / MTI)