16:00, December 01. ÉLŐ
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01. ÉLŐ
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Veszélyes fertőzést hordozó denevérek repkednek Magyarországhoz közel

2022.09.29. 08:52
A 2019-es koronavírus-betegség (Covid–19) kórokozója, a SARS-CoV–2 most lecsengőben van, de gondot okoz nekünk – jelentette ki az InfoRádióban Rusvai Miklós virológus, állatorvos. A szakértő azt is kiemelte, hogy az orosz patkósdenevérekben keringő vírus is egyfajta koronavírus, amely aggasztó tulajdonságokkal rendelkezik.

A különböző denevérfajokban legalább háromszáz koronavírust felismertek már, melyek bármelyike bármikor átterjedhet a denevérről az emberre ugyanúgy, ahogy az előző koronavírusok, fejtette ki Rusvai Miklós.

Most kiderült, hogy Oroszország Fekete-tenger menti partvidékén, Szocsiban, Szuhumiban szintén előfordulhatnak olyan patkósorrú denevérek, amelyekben koronavírusok vannak, tehát viszonylag közel hozzánk is vannak ilyen vírusokkal fertőzött denevérek – fűzte hozzá.

A szakértő rámutatott, a vírusok önmagukban is mutálódhatnak úgy, hogy onnantól kezdve a tüskefehérje változása miatt tapadni tudnak az emberi sejtekhez. Ezt előidézheti mutáció vagy a vírusok változásának egy másik módja, a rekombináció, amikor két különböző vírus egyidejűleg fertőz egy embert.

Arról még korai beszélni, hogy ezek a vírusok okozhatnak-e világjárványt, hiszen az eddigi három vírusból is csak a SARS-CoV–2 esetében történt így, jelezte Rusvai Miklós.

„A vírus szempontjából sok szerencsétlen véletlen kell ahhoz, hogy újra világjárvány törjön ki. Ennek én most egyelőre nem látom túl nagy valószínűségét, de természetesen kizárni sem lehet” – nyilatkozta a virológus.  • Hírek
  • Hírek