Változás az autók kötelező biztosításának díjánál

2022.09.29. 14:11

A személyautók átlagos állománydíja közel 46,5 ezer forint volt 2022 második negyedévében, ami stagnálást jelent az előző negyedévhez képest, 2021 azonos időszakával összevetve ugyanakkor a fővárosi és vidéki szerződések átlagdíja is négy-négy százalékkal nőtt – olvasható az MNB friss kgfb-indexében. A kárráfordítások mértéke 17 százalékkal emelkedett a tavalyi év derekán mérthez képest.

Az egyéb járműkategóriáknál az egyedi taxik állománydíja hat százalékot csökkent, miközben – hosszabb csökkenési periódus után – a második negyedévben ismét emelkedni kezdett a szerződésszám. A flottás szerződéseknél általánosságban valamivel nagyobb díjemelkedés volt tapasztalható. Kiugró, két számjegyű díjnövekedést (vélhetően egy egyedi szerződéskötés torzító hatásaként is) csak a vontatóknál lehetett tapasztalni a számottevőbb járműkategóriák közül – közölte az MNB.

A megugró kárráfordítás az élénk autóforgalommal, így a több balesettel, illetve a szerviz- és alkatrészárak drágulásával magyarázható – jelezte a jegybank, amely 2021-től negyedévente teszi közzé a kgfb-díjak és -károk alakulását bemutató indexét az általa működtetett, biztosítói adatszolgáltatáson alapuló Központi Kgfb Tételes Adatbázis segítségével.

Az index rendszeres közzététele a fogyasztók és a közvélemény pontos, átlátható tájékoztatását, illetve a verseny élénkülését segíti elő – írja a jegybank. Megjegyezték, hogy a közzétett adatok az átlagos változást mutatják, az egyedi szerződéseknél ezek mértéke eltérő lehet.