16:00, December 06.
Marokkó 1
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06. ÉLŐ
Portugália 2
Svájc 0

Szijjártó Péter: A természetvédelem nem lehet politikai kérdés

2022.09.29. 13:43
A természetvédelem ügyét nem szabad politikai vagy ideológiai szempontból megközelíteni – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a thaiföldi fenntarthatósági expón elmondott beszédében.

Szijjártó Péter a Bangkokban tartott rendezvényen azt mondta, nem szabad hagyni, hogy politikai pártok vagy mozgalmak „monopolizálják” ezt az ügyet. A zöldügy kisajátítása ahhoz vezet, hogy elveszíti a hitelességét – hívta fel a figyelmet a tárcavezető, hozzátéve, hogy a zöldprogramok terén az országoknak teljesíteniük kell a vállalásaikat, kötelezettségeiket.

A miniszter úgy fogalmazott, büszkén áll az expó közönsége előtt, hiszen egy olyan országot képvisel, amely elsőként ratifikálta az Európai Unióban a párizsi megállapodást, és hetedik volt a világon, amely törvénybe iktatta a klímasemlegesség elvét. Az utóbbi törvény megerősíti a nemzeti célokat: Magyarország 40 százalékkal szeretné csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását 2030-ig – ismertette Szijjártó Péter. Hozzátette: Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek úgy tudták növelni a nemzeti összterméküket (GDP), hogy közben csökkentették a károsanyag-kibocsátásukat.

Magyarország a 21. helyen áll

Az ENSZ fenntarthatósági céljainak megvalósításával kapcsolatban megjegyezte, hogy Magyarország jelenleg a 21. helyen áll a nemzetek sorában. Figyelembe véve a jelenlegi európai energiaválságot, a zöldvállalásainkat és Magyarország földrajzi helyzetét is, számunkra a megoldás az atom- és a napenergia kombinációja lehet – vélte a miniszter. 

Hangsúlyozta: az atom- és a napenergia is függetlenné teheti és megvédheti az „irracionális” energiaár-változásoktól az adott országot.

Magyarország 40 éve használ atomenergiát, amivel egyébként pozitív tapasztalatai vannak, mert ez olcsó, biztonságos és fenntartható – emelte ki, hozzátéve, hogy ezért döntött úgy a kormány, hogy új atomerőművet építtet, ami a tervek szerint 2030-ra lehet készen.

A napenergia kapcsán megjegyezte: fel kell gyorsítani az infrastruktúra kiépítését, ezért kínál támogatást erre a magyar állam a családoknak, és ez jelentősen megemelte a napelemek iránti keresletet. Továbbá szólt arról is, hogy a kiállításon Magyarország is jelen van egy saját standdal, amely a napenergia és a vízügy innovációit mutatja be – írta az MTI. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.