Rendkívüli felmentéssel rúgták ki a Kölcsey gimnázium több tanárát, a PDSZ vállalja a jogi képviseletüket

B TTS20210519003
2022.09.30. 16:44
Korábban többször is részt vett a pedagógusok polgári engedetlenségében, emiatt megváltak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik tanárától, akit nem sokkal az óra megkezdése után hívott fel az igazgató, hogy menjen le az irodájába. Palya Tamás nem érzi korrektnek az eljárást, ezért bíróságra viszi az ügyet. Úgy tudni, más tanároktól is megváltak az iskolában az engedetlenségben való részvétel miatt.

Saját tanórájának megkezdése után tudta meg a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára, hogy rendkívüli felmentéssel megszüntetik a munkaviszonyát. Palya Tamást elmondása szerint az intézmény igazgatója hívta fel, hogy menjen le az irodájába. Ott jelen volt a tankerület igazgatóhelyettese is két másik személy társaságában. Utóbbiak azt közölték: mindössze annyi a dolguk, hogy átnyújtsanak a pedagógus számára egy levelet, amelynek tartalmát nem kommentálhatták.

Palya Tamás elmondta, hogy az indoklásban a polgári engedetlenségben való részvétele szerepelt, amit a korábbi figyelmeztetés ellenére többször is megtett. Elmondása szerint szeptember 9-e óta összesen három ilyen nap volt, ugyanis a tiltakozó tanárok egy-egy napot jelöltek az engedetlenségre.

Az Index információi szerint szeptember 30-án, péntek este 19 órakor tüntetést tartanak az iskola épülete előtt, amelyen diákok, szülők és tanárok tiltakoznak az elbocsátások ellen.

Az elbocsátott pedagógus a tankerület munkatársainak kijelentette: nem érzi korrektnek az eljárást, mivel ezzel együtt hétvégén is dolgozott és kirándulást is szervezett.

Azt mondtam nekik: én nyugodt szívvel nézek a tükörbe, remélem, önök is

– idézte fel a történeteket a 444-nek Palya Tamás, aki azt mondta: semmilyen választ nem kapott erre. A felmentés miatt a pedagógus hétfőtől már nem tarthat órát, ügyét ugyanakkor bíróságra fogja vinni.

A portál beszámolója szerint pénteken több másik tanárt is elbocsátottak a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, információk szerint köztük van a Tanítanék Mozgalomban is részt vevő Törley Katalin, aki nem tartózkodott az iskolában az igazgató hívásakor, emiatt még nem kapta kézhez a levelét.

Azonban szerinte nem valószínű, hogy annak tartalma másról szólna, mert a polgári engedetlenségi akcióban ő maga is részt vett. Törley Katalin négy olyan kollégáról tud, akik megkapták felmondásukat. A tanárnő Palya Tamáshoz hasonlóan szintén munkaügyi pert tervez, tervei szerint hétfőn mindenképp bemegy az iskolába.

Kipakolok a fiókomból, és visszaviszem a könyvtári könyveket. Van egy érettségizős csoportom, valahogy meg kell oldanom az átadás-átvételüket. El tudom képzelni, hogy folytatok majd valamilyen titkos továbbképzést is nekik

– fogalmazott Törley Katalin.

Az iskolát fenntartó Klebelsberg Központ a 444-nek adott válaszában azt írta: a Belügyminisztérium kezdetektől fogva nyilvánvalóvá tette, hogy miközben minden munkavállalónak joga van a jogszerű sztrájkban való részvételhez, a törvénytelen munkabeszüntetés nem támogatható.

Minden olyan munkavállaló, aki korábban törvénytelen munkabeszüntetésben vett részt, írásbeli figyelmeztetést kapott. Azok esetében, akik jogszerűtlen cselekedetüket ennek ellenére azóta többször megismételték, a munkáltató élt a rendkívüli felmentés jogával

– olvasható a fenntartó válaszában.

A szakszervezet vállalja a jogi képviseletet

Az Index az ügyben kereste a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ). Nagy Erzsébet, a szervezet országos választmányi tagja lapunknak elmondta: a PDSZ vállalja a jogi képviseletét a nemrég elbocsátott pedagógusoknak, és valamennyiük esetében azt javasolja majd, menjenek perre az ügyben.

A Klebelsberg Központ válaszával kapcsolatban az országos választmány tagja úgy fogalmazott: minden szankciónak és büntetésnek arányosnak kell lennie. Nagy Erzsébet úgy látja, az öt-hat ember kirúgása felelőtlen és embertelen döntés, és valójában ez veszélyezteti az oktatás biztosítását.

Véleményünk szerint ez egy jogellenes döntés

– közölte az Index megkeresésére a PDSZ országos választmányi tagja.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleményében azt írta: szolidáris azokkal a pedagógusokkal, akiknek rendkívüli felmentéssel megszüntetik a munkaviszonyát csak azért, mert részt vettek a polgári engedetlenségben.

Az oktatásban dolgozók a tiltakozás eme formáját éppen azért választották, mert a kormány, illetve a parlament korlátozta a sztrájkjogot. A PSZ szerint a sztrájk alapjog!

– fogalmazott a szervezet, amely minden jogi segítséget megad azoknak, akik ezt igénylik. 

Volt, akit kétszer is kirúgással fenyegettek

Nemrég az Index is beszámolt arról, hogy egy pedagógust néhány napon belül kétszer is elbocsátással fenyegettek meg az egyik budapesti gimnáziumban. 

A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium egyik pedagógusa a tankerületi igazgatótól kapott levelet először szeptember 26-án, amelyben az szerepelt, hogy szeptember 23-án 9.15-től 11.50-ig, majd 13.05-től 14.55-ig nem vette fel a munkát, és jogosulatlanul maradt távol a munkától.

Az iskolába járó gyermek tankötelezettségének tesz eleget, tanulni jár az iskolába. Az órák elmaradása, az előre be nem jelentett munkabeszüntetés korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését

– áll a levélben, amely úgy folytatódik, ha ismételten megtagadja a munkafelvételt, az alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre, vagyis a kirúgására. A levelet a pedagógus a Facebook-oldalán tette közzé.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, Dezsőfi Györgyöt pedig azután mentette fel a munkavégzés alól a tankerület, miután részt vett a szeptember 5-ei polgári engedetlenségi akcióban. Az igazgatóhelyettes mellett sokan kiálltak, sőt tiltakozást is hirdettek az intézmény elé.

Dezsőfi György később arról beszélt, hogy az engedetlenségi akcióban magánemberként, szaktanárként vett részt, mert egyetért vele – még a következmények tudatában is.

(Borítókép: A Kölcsey Ferenc Gimnázium épületének díszes tornya. Fotó: Branstetter Sándor / MTI)