Katonai repülőgépek miatt zajosabb lehet a szombat

2022.09.30. 09:45
Nagyobb hanghatásra kell számítani szombaton az ország több térségében – jelentette a Honvédelmi Minisztérium (HM). Sikeres minősítést kapott a NATO eljárásában a legutóbbi, szeptember 15–30-ig tartó Brave Warrior 2022 hadgyakorlat.

A Magyar Honvédség vadászgépei szombaton a nappali órákban repülési feladatokat hajtanak végre, ezért több megyében nagyobb zajra kell számítani – tudatta a Honvédelmi Minisztérium.

Bács-Kiskun, Veszprém, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségében várható megnövekedett hanghatás – írja az MTI.

A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.

Sikeres NATO-gyakorlat

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Többnemzeti Harccsoportja (enhanced Vigilance Activity Battle Group – eVA BG) szeptember 15E30. között, a Brave Warrior 2022 elnevezésű gyakorlat alatt érte el a „NATO Mission Capable” minősítését, amellyel szavatolta teljes műveleti képességét a jövőben érkező feladatok végrehajtására – közölte a Magyar Honvédség honlapján.

A validációs gyakorlat ellenőrzése a NATO hatályos eljárásmódja alapján, a harcoló egységek és alegységek egységes és átfogó minősítése, azaz a CREVAL (Combat Readiness Evaluation – harci készenlét értékelés) alapján zajlott. Az ellenőrzés módszertana és követelményei minden alkalommal azonosak, így az eljárásrend objektív és valós képet ad az értékelés alanyáról.

Az ellenőrzés célja megállapítani, hogy az egység vagy alegység alkalmazható-e tényleges harci helyzetben, másodlagos célja azonosítani azokat a területeket, ahol fejlődés vagy képességnövelés érhető el.