Sugárterápiás eszközöket fejlesztenek Kaposváron

2022.09.30. 12:08
A Kaposi Mór Oktató Kórház 800 millió forintot költ sugárterápiás eszközparkja fejlesztésére jövő őszig – közölte a kaposvári intézmény.

A kórház az európai uniós pályázati forrásból finanszírozott beruházás részeként új lineáris gyorsítót, valamint úgynevezett közelterápiás besugárzókészüléket vásárol, továbbá modernizálja a tervező- és adminisztrációs rendszerét.

A gyógyító és a tüneti radioterápiás kezelésekhez egyaránt használható lineáris gyorsítóval az orvosok a daganat és a védendő szervek pillanatnyi állapotához tudják igazítani a besugárzási tervet, így a kezelés teljesen egyénre szabható, a környező szövetek dózisterhelése csökkenthető.

A fejlesztésnek köszönhetően két gépen tudják biztosítani a hozzáférést az ultramodern kezelésekhez.

Nő a daganatos megbetegedések száma

Kiemelték, hogy az új közelterápiás besugárzókészülék és a teljes rendszerintegráció a prosztatadaganatok sugárterápiás palettáját teszi teljessé Kaposváron – írja az MTI.

Ez a technika a prosztatadaganatok célzott, magas dózisú közelterápiájánál alkalmazható, szoftveresen integrálva az ultrahang és az MRI képi információit.

A kórház klinikai onkológiai centrumának sugárterápiás egysége évente mintegy 1200 új beteget kezel. A fejlesztést a daganatos megbetegedések számának emelkedése teszi szükségessé.

Mint arról beszámoltunk, Magyarországon minden 3. embernél alakulhat ki élete során nem melanoma típusú bőrdaganat az UV-sugárzás káros hatásai miatt.