Diákok és szülők tüntettek a Kölcsey elbocsátott tanáraiért a gimnázium előtt

DSC2783
Miután rendkívüli felmentéssel kirúgták a Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik tanárát, szeptember 30-án, péntek este 19 órára tüntetést szerveztek az iskola épülete elé. Az intézmény előtt diákok, szülők és tanárok tiltakoznak az elbocsátások ellen, a tömeg a „Nincs tanár, nincs jövő!” és a „Kérjük vissza a tanárainkat!” rigmust skandálta. Az Index a helyszínről jelentkezik.

Szeptember 30-án, pénteken megváltak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik tanárától, Palya Tamástól, akit nem sokkal az órája megkezdése után hívott fel az igazgató, hogy menjen le az irodájába, ahol eltanácsolta. Palya Tamás nem érzi korrektnek az eljárást, ezért bíróságra viszi az ügyet. Úgy tudni, más tanároktól is megváltak az iskolában az engedetlenségben való részvétel miatt.

A diákok, szülők és tanárok tüntetést szerveztek az intézmény elé, a budapesti Munkácsy Mihály utcában több száz ember gyűlt össze. Kollégánk a helyszínről jelentette: 

Az intézmény bejáratánál egy transzparens áll, amelyen az „El a kezekkel a tanárainktól!” felirat szerepel. Hét óra után néhány perccel a diákok skandálásba kezdtek, elhangzott a „Nincs tanár, nincs jövő!” és a „Kérjük vissza a tanárainkat!” rigmus is.

Egy szülő, akinek gyermekét is tanította Palya Tamás, azt mondta: tisztességes pedagógusnak ismerték meg, ezért nagyon szomorúan fogadták a döntést. Palya Tamás kémia szakos tanárként dolgozott a gimnáziumban. Ez a szülő ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Ma van a Kutatók Éjszakája. Ha nincs ilyen tanár, mint Palya tanár úr, hogyan fogja bárki megismertetni a tudományokat a diákokkal?

Törley Katalin, a gimnázium egy másik tanára az Index kérdésére elmondta: arra számít, hogy az ő munkaviszonyát is megszüntetik, erről azonban még nem kapott hivatalos levelet. Úgy tervezi, hétfőn bemegy az iskolába és ennek utánajár. Elmondása szerint amennyiben valóban elbocsátják, akkor bírósági úton fogja megtámadni a döntést.

Felszólaltak a tanárokért

A Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik diákönkormányzati tagja, Molnár Áron szerint ez az ügy túlmutat rajtuk. Elmondása szerint nagyon szomorú az idei tanévkezdés, de mint mondta, a remény hal meg utoljára, és bíznak a legjobbakban. Molnár Áron az Indexnek azt is elmondta, hogy ők is részt vesznek a jövő heti sztrájkon, amelyet a Tanítanék mozgalom szervez, részleteket azonban még nem tudott mondani.

A tüntetés első felszólalójaként azt mondta, a sztrájkot és a polgári engedetlenséget folytatni kell, és addig nem szabad megállni, amíg nem kapják meg azt, ami mindenkit megillet. A beszédet követően folytatódott a skandálás, megszólalt a „Szabad ország, szabad oktatás” rigmus is. Majd elhangzott a Pál utcai fiúk musicalből ismert Mi vagyunk a Grund című dal is, amit a tömeg együtt énekelt.

A hangszórókból ezután az István, a király musical Nem vagyunk hozzád méltók című dala csendült fel, majd a skandálás abbamaradt. A tömegben sokan beszélgetni kezdtek, gyertyát tartanak a kezükben, békés a hangulat.

Háromnegyed nyolckor a Diákok a Tanárokért egyesület képviselője szólalt fel, aki szerint a pedagógusok elbocsátása a megfélemlítés következő lépcsőfoka, és a mostani gyűlést hatalmas inspirációnak nevezte. Úgy véli,

Magyarországnak arra van szüksége, hogy ne féljenek és addig legyenek itt, amíg csak kell, hiszen a vezetés fél ettől a bátorságtól, amit most a tüntetők tanúsítanak.

Az egyesület képviselője azt mondta, az a céljuk, hogy ha hasonló történik bármelyik másik iskolában, akkor ugyanilyen reakciót kapjon, mint a Kölcsey Ferenc Gimnázium esetében. Beszédét azzal zárta, hogy megköszönte a kiállást és azt mondta: „Így tovább”. Majd a szülők a „Veletek vagyunk!” mondatot kiabálták.

Nem sokkal nyolc óra után Palya Tamás egyik tanítványa, Kuti Bence olvasta fel levelét, amelyet annak tudatában írt meg, hogy „odafent” ezért csak kinevetik majd. Azt mondta, ma senki nem nevet, köztük az a 31 végzős diáktársa sem, akik most tanár nélkül maradtak. 

Milyen ország az, ahol a sztrájkhoz engedélyt kell kérni?

– fogalmazott. Hozzátette, hogy tíz év múlva már az ő generációja fog tanítani, de a kérdés most az, hogy ki fogja őket addig tanítani, vagy ki fogja így a tanári pályát választani? Levelét végül egy kommunista időkből származó idézettel fejezte be:

Művelt, tehát veszélyes.

Fél kilenc előtt pár perccel Molnár Áron megköszönte a részvételt, és mindenkit arra buzdított, hogy az október 5-ei tüntetésen vegyen részt. Majd Marosi Beatrixot, a Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetőjét nevezték meg felelősnek a történtekért, amire a tömeg a lemondását követelte.

A szakszervezet vállalja a jogi képviseletet

Az Index az ügyben kereste a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ). Nagy Erzsébet, a szervezet országos választmányi tagja lapunknak elmondta: a PDSZ vállalja a jogi képviseletét a nemrég elbocsátott pedagógusoknak, és valamennyiük esetében azt javasolja majd, menjenek perre az ügyben. 

A Klebelsberg Központ válaszával kapcsolatban az országos választmány tagja úgy fogalmazott: minden szankciónak és büntetésnek arányosnak kell lennie. Nagy Erzsébet úgy látja, az öt-hat ember kirúgása felelőtlen és embertelen döntés, és valójában ez veszélyezteti az oktatás biztosítását.

Véleményünk szerint ez egy jogellenes döntés

– közölte az Index megkeresésére a PDSZ országos választmányi tagja.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleményében azt írta: szolidáris azokkal a pedagógusokkal, akiknek rendkívüli felmentéssel megszüntetik a munkaviszonyát csak azért, mert részt vettek a polgári engedetlenségben.

Az oktatásban dolgozók a tiltakozás eme formáját éppen azért választották, mert a kormány, illetve a parlament korlátozta a sztrájkjogot. A PSZ szerint a sztrájk alapjog!

– fogalmazott a szervezet, amely minden jogi segítséget megad azoknak, akik ezt igénylik.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)