Lekapcsolták a jégpusztítót Orosházán, nagy baj lett belőle

2022.10.01. 05:55
Az egyik olyan helyszínen volt jégkár csütörtökön, ahol a nyári halálos fenyegetés miatt nem kapcsolták be a jégkármérséklő rendszer generátorait − közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Az Orosházát sújtó jégeső ott pusztított, ahol a korábbi, generátorkezelőket ért halálos fenyegetések miatt több generátor sem működött, ezáltal romlott a védekezés hatékonysága − közölte az Infostart.

A NAK szerint a most érkezett szupercellákkal szemben a jégkármérséklő rendszer ugyan nem tud teljes védelmet nyújtani, az érintett területen a védekezés hatékonyan mérsékelte a kialakuló jégszemek méretét.

Kivétel volt ez alól Orosháza.

A kikapcsolt generátorok következtében ezen a területen romlott a védekezés hatékonysága, ezért Orosháza környékén nagyobb szemű, dió nagyságú jég esett, amely jóval komolyabb károkat okozott, mint azokon a területeken, ahol teljes kapacitással zajlott a védekezés.

A kamara fontosnak tartotta elismételni, hogy

az alaptalan tévhitet − mely szerint a jégkármérséklő rendszer okozza az aszályt − a tudományos bizonyítékok és a több évtizedes működési tapasztalatok is cáfolják.

Példaként írják, hogy szeptemberben minden 3. napon, azaz hetente legalább kétszer működtek a jégkármérséklő rendszer generátorai a Dél-Alföldön, miközben a Dunától keletre és a délkeleti területeken az elmúlt 30 napban több eső esett az ilyenkor szokásosnál, a Tiszántúlon nagy területen az 50 mm-t is meghaladja a csapadéktöbblet.

Mint azt megírtuk, nyáron egyre több helyen bukkant fel az a tévhit, amely a Kelet-Magyarországot sújtó aszály okaként a jégkármérséklő rendszert nevezte meg. A helyzet olyan súlyos formát öltött, hogy több generátorkezelőt is halálosan megfenyegettek, volt, akit meg is akartak lincselni.  

A NAK a dolgozók biztonsága érdekében hozta meg azt a döntést, miszerint azokban a körzetekben, ahol megfenyegették a generátorkezelőket, leállítja a jégkármérséklő rendszert.