Mazsihisz: Elfogadhatatlan, hogy Horthy Miklósnak állítanak szobrot Szegeden

DMOHA20200301002
2022.10.02. 09:32
Elfogadhatatlannak nevezte a Mazsihisz azt, hogy Horthy Miklósnak szobrot akarnak állítani Szegeden.

Botka László szegedi polgármester számolt be szombaton arról, hogy az egykori kormányzónak október 15-én szobrot akarnak állítani Szegeden, és hogy az avatáson Mihálffy Béla helyi fideszes képviselő [korrekcióMihálffy Béla valójában a KDNP képviselője, nem a Fideszé – a szerk.] is beszédet mondana. 

Erre reagált a Mazsihisz vasárnap reggeli közleményében, amelyben azt írták:  elfogadhatatlan, hogy Horthy Miklósnak szobrot akarnak állítani. Közölték azt is, hogy ha Mihálffy Béla beszédet mond az eseményen, akkor azzal szembemegy a Fidesz–KDNP által képviselt politikával, az antiszemitizmus elleni zéró tolerancia elvével. 

Szövetségünk felhívja a Fidesz–KDNP-frakció minden tagjának figyelmét arra, hogy maga Orbán Viktor miniszterelnök hirdetett jogosan és a civilizált világ normáinak megfelelően zéró toleranciát az antiszemitizmus ellen. A Mazsihisz arra kéri a kormány és a Fidesz–KDNP-frakció képviselőit, hogy az emléktábla-avatást akadályozzák meg, a kormánykoalíció képviselőjének pedig ne adjanak lehetőséget egy meggyőződéses antiszemita politikus méltatására. A Horthy előtt való kormánypárti tisztelgés elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan

– olvasható a közleményben. 

Hozzátették azt is: ha a Fidesz–KDNP nem teljesíti a kérésüket, akkor „a zéró tolerancia elvének meghirdetését csak jól hangzó politikai gesztusnak tudjuk tekinteni, nem többnek”. „Bízunk benne, nem erről van szó, és az állami, kormányzati, valamint országgyűlési vezetők minden tőlük telhetőt megtesznek a Horthy-kultusz újabb megnyilvánulása és több százezer mártír emlékének meggyalázása ellen” – írták a közleményben, amelynek végén arra is emlékeztettek: 

Kérjük, hogy a kormánykoalíció minden képviselője tartsa tiszteletben Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ben, a Parlamentben elmondott szavait: »Nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás«.

Horthy Miklósnak nem sok szobra van Magyarországon, de nemrég a parlamentben a Mi Hazánk képviselőcsoportja avatott fel egy emlékművet. Azt a szobrot az Országgyűlés alelnökének, Dúró Dórának irodájában avatták fel, ami egyben azt is jelentette, hogy a Mazsihisz akkor hiába kérte az eltávolítását Kövér Lászlótól

(Borítókép:  A Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés résztvevői a XI. kerületi Szent Gellért téren 2020. március 1-jén. Fotó: Mohai Balázs / MTI)