A Kiscsillag koncerttel áll ki a tanárok mellett

DNAND20190725064
2022.10.02. 15:41
„Tanítani akarunk, de nem mindegy, hogyan!” címmel szervez koncertet és tüntetést az oktatás megmentéséért a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom október 5-én 19 órára a Parlament elé. A koncertek ingyenesek, de a befolyt adományokból a pedagógusok kieső bérét és a tüntetés költségeit fedeznék.

Miután a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete újabb, országos sztrájkot jelentett be október 5-ére, az oktatás világnapján este 19 órától a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom közös koncertet és tüntetést szervez, ahol kiállnak a gyerekek jövőjéért, az oktatásban dolgozók megbecsüléséért és a sztrájk jogáért.

A „TANÍTANÉK x noÁr – Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért! 2.0” elnevezésű esemény Facebook-oldala szerint az október 5-i koncertre meghívott fellépők olyan zenészek, zenekarok, művészek és ismert emberek lesznek, akik szívükön viselik a pedagógusok, diákok és mindannyiunk közös jövőjét.

A szerda esti tüntetésen fellép a Kossuth téren a Kiscsillag, a Péterfy Bori & Love Band, a Mered, Funktasztikus, Nági & Betti, Szakács Gergő, Agócs Márton, a Grund, a Damara és Walton Viki is.

Mint írják, a koncertek ingyenesek, de adományokkal lehet támogatni a tiltakozó tanárokat és az esemény megvalósítását. A koncertekkel egybekötött tüntetés célja, hogy a befolyt adományból pótolni tudják a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusok kieső bérét, és fedezni tudják a tüntetés szervezési költségeit. 

Ideje, hogy a döntéshozók észbe kapjanak, mert nem lesz, aki holnap tanítson

– teszik hozzá.

A tüntetésen felszólal Nagy Ervin színművész, Törley Katalin a Tanítanék Mozgalomból, Glonci László, a TASZ idei Szabad-díjas jogvédője, Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom képviselője és Zeller Judit, a TASZ magánszféraprojektjének jogásza is. Az est házigazdája Molnár Áron, a noÁr Mozgalom alapítója.

Több tanártól is megváltak

Mint megírtuk, Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának elnöke nyílt levelet intézett Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerületi Központ szakmai vezetőjéhez, amiben arra kéri, haladéktalanul vonja vissza a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium pedagógusainak személyesen kézbesített, közalkalmazotti jogviszonyuk azonnali megszüntetéséről szóló határozatokat. 

Szeptember 30-án, pénteken megváltak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik tanárától, Palya Tamástól, akit nem sokkal az órája megkezdése után hívott fel az igazgató, hogy menjen le az irodájába, ahol eltanácsolta. Palya Tamás nem érzi korrektnek az eljárást, ezért bíróságra viszi az ügyet. Úgy tudni, más tanároktól is megváltak az iskolában az engedetlenségben való részvétel miatt.

A tanárok kirúgása miatt szeptember 30-án, péntek este 19 órára tüntetést szerveztek az iskola épülete elé. Az intézmény előtt diákok, szülők és tanárok tiltakoztak az elbocsátások ellen, a tömeg a „Nincs tanár, nincs jövő!” és a „Kérjük vissza a tanárainkat!” mondatokat kiabálták.

(Borítókép: A Kiscsillag zenekar koncertje a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) második napján az erdélyi Tusnádfürdőn 2019. július 25-én. Fotó: Veres Nándor / MTI)